Diplomat: Přílivu Rumunů se nemusíte bát

Red Zah
21. 12. 2006 14:08
Praha - Již za deset dní se z evropské 25 stane 27. Do Unie vstoupí Rumunsko a Bulharsko. Rumunský diplomat odpovídal na vaše otázky.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Rumunsko se s dvaadvaceti miliony obyvatel stane rozhodně nepřehlédnutelným členem Evropské unie. Z demografického hlediska bude sedmou nejvýznamnější členskou zemí.

Charge d´Affaires rumunského velvyslanectví v Praze Dan Balanescu v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz uvedl, že velkého přílivu Rumunů na český pracovní trh se není třeba obávat.

"Podle posledních údajů je v současné době v Česku kolem 2800 rumunských občanů. Co se týče těch, kteří pracují, je jich kolem 1000, jsou to mladí lidé a pracují pro mezinárodní společnosti. Český pracovní trh pro Rumuny není příliš atraktivní. Jedna z překážek je to, že rumunština je románský jazky, čeština je slovanský jazyk a pro Rumuny je obtížnější naučit se česky. Z tohoto důvodu dávají Rumuni přednost státům jako je Francie či Itálie," prohlásil Balanescu.

Diplomat také přislíbil, že Rumunsko si po vstupu do Evropské unie poradí rychle s kriminalitou.

"Byla přijata tvrdší legislativa v této oblasti, mnoho finančních prostředků bylo investováno do zabezpečení hranic, fungují speciální programy pro přípravu policistů a platy úředníků v těchto oblastech se zvedly," vysvětlil Balanescu.

Odpovězeno: 21. 12. | 11:08Autor: metelescu plescu

Otázka: dobry den,

1/ myslite, ze diky rumunstine, reci patrici mezi romanske jazyky, budou mit v techto zemich jihozapadni evropy snadnejsi pozici, uplatnit se na trhu prace?

Dan Balanescu: Chtěl bych pozdravit všechny, kteří jsou na internetu a kladou mi otázky. Jsme rád, že jsme spolu a čekám se zájmem a netrpělivostí vaše otázky.

Samozřejmě, že po 1. 1. 2007 rumunští občané budou chtít navštívit země, o kterých mluvíte. To, ře rumunština je románský jazyk, to jim určitě pomůže.

Odpovězeno: 21. 12. | 11:12Autor: metelescu plescu

Otázka: 2/ jak se rumunsko pripravuje na zabezpeceni unijnich hranic? srbsku a cerne hore jste zavedli vizovou povinnost -- jakym zpusobem opatreni ovlivnilo situaci v regionu? v rumunsku je pokud vim dost lidi puvodem z republik byvale jugoslavie.

Dan Balanescu: Rumunsko si je vědomo, že po vstupu do EU bude zajišťovat velkou část vnější hranice EU, proot investvalo mnoho finančních prostředku na zabezbečení hranic. Mezi rokem 2005 a 2008 investovalo Rumunsko do zabezbeční hranic miliardu EUR. Z této částky více než 400 miliónů EUR jsou prostředky z evropských fondů. Největší problémy jsou na hranici s Modavskem a Ukrajinou. Tam se bude soustředit naše úsilí. Proto jsme udělal mnoho proto to, abychom zajistili dostatek pracovníků na hranicích a v různých programech zajišťujících přípravu těchto pracovníků. Nemáme zvláštní problémy s hranicemi se Srbskem a v Rumunksu není ani mnoho srbských občanů.

Odpovězeno: 21. 12. | 11:17Autor: Marian

Otázka: Myslite si opravdu, ze Rumunsko a Bulharsko "dospely" do stavu aby byly prijaty do EU. Kdyz vstupovala CR do EU, byly ve "starych" zemich referenda, ale na Rumunsko se me nikdo neptal. Je to fer??

Dan Balanescu: Jak je známo, když ČR vstoupila do EU, ani v ostatních zemích EU nebylo referendum. Obyvkle členské státy podporují vstup jiných států do EU, ale v některých státech nálady nepodporují takové rozšíření. V takovém případě by treferendum mohlo komplikovat vstup dalších států. Na druhou stranu, parlamenty různých zemí jsou zvoleny občany, jako je tomu i v ČR, a parlament souhlasil se vstupem Rumunska do EU. Parlament přeci reprezentuje vůli občanů.

Odpovězeno: 21. 12. | 11:19Autor: jura

Otázka: zavedlo cesko prechodne obdobi pro rumuny co se tyce trhu prace? dekuji.

Dan Balanescu: Ne, ČR nezavedlo přechodné období pro Rumuny, co se trhu práce týče. 1. prosince 2006 byl rumunský státní svátek. Právě v tento den rozhodly české úřady tak, že tato omezení nebudou. Čeští zaměstnanci se nemají čeho bát - nehrozí žádný velký příliv pracovníků z Rumunska.

Odpovězeno: 21. 12. | 11:24Autor: jura

Otázka: jak muzete srovnavat cesko a rumunsko, ze mame spolecne zajmy. cesko vyrabi vse od a do z -auta, motorky, vlaky, autobusy, tramvaje, trolejbusy, letadla, bila technika, elektronika, chemie, energetika, stavebnictvi, vysoka vzdelanost.
nevim, jak vubec muzete srovnavat rumuny s ceskem.

Dan Balanescu: Bývalý rumunský diktátor Nicolae Ceausescu chtěl všechno vyrobit v Rumunsku a skončilo to velkým neúspěchem. Je známo, že země, která chce vyrábět všechno, není efektivní. Hospodářský růst je dán obchodem mezi různými zeměmi. Rumunsko a Česko v tomtot nejsou žádnou výjimkou. Obchod mezi ČR a Rumunskem je na velmi dobré úrovni. Letos budeme mít více než miliardu EUR na vzájemný obchod, což ukazuje, že tyto konatkty jsou pro obě země výhodné. České investice v Rumunsku jako jsou ČEZ nebo Zentiva ukazují, že existuje velký zájem, jinak by tyto úzké obchodní vztahy vůbec nefungovaly.

Odpovězeno: 21. 12. | 11:29Autor: Thomas Hall

Otázka: Preji hezky den ze Svedska. Uz jste se vyjadril jakym prinosem pro Rumunsko bude clenstvi v EU. Mne by zajimalo jakym prinosem pro EU bude clenstvi Rumunska?

Dan Balanescu: Rumunsko je velkou zemí s velkým ekonomickým potenciálem. Rumunsko má 22 miliónů obyvatel, a to je velká kupní síla pro výrobky z celého unijního trhu. Rumunská pracovní síla je dobře kvalifikovaná, a to ocení všichni zaměstnavatelé Rumunů v Evropě. Navíc má Rumunsko velký význam pro zajištění stability v regionu, jako příklad bych uvedl úsilí Rumunska ve stabilizování situace v bývalé Jugoslávii. Protože se Rumunsko nachází mezi severem a jhem evropského kontunentu a mezi západem a východem Evropy, je to země velmi důležitá pro oblast energetiky, zejména transportu energie. Rumunsko investuje do zabezpečneí vnějších hranic EU - to je také výhoda pro EU. To je jen několik výhod, které členství Rumunska v EU přináší.

Odpovězeno: 21. 12. | 11:34Autor: Míra

Otázka: Jaký dopad bude mít na EU to, že do ní vstupuje takový nerozvinutý a zaostalý stát jakým je rumunsko? Nemůže se stát, že budeme takovouto zemi dotovat i my z vlastní kapsy?

Dan Balanescu: Tato otázka ukazuje předsudek, který je velmi rozšířen. V posledních letech Rumunsko zaznamenalo veliký hospodářský růst, mnohem větší než je evropský průměr. Letos i příští rok Rumunsko zaznamená hospodářský růst kolem 7 %, což ukazuje, že je to velmi dynamické hospodářství. Rumunsko má velký potenciál pro zahraniční investice a existuje mnoho příležitostí investovat a podnikat v Rumunsku. V současné době se konfrontujeme s velkým počtem podnikatelů, kteří chtějí investovat v Rumunsku. Po vstupu do EU se z Rumunska stane stát, který bude financovat, stejně jako ostatní členské státy, programy pro rozvojové státy. Takovým případem bude v první řadě Moldavsko.

Odpovězeno: 21. 12. | 11:40Autor: Kohout

Otázka: Máte přehled o tom, kolik Rumunů využije po vašem vstupu do EU snažší cestu za prací na Západ? Kolik jich chce jít k nám?

Dan Balanescu: Podle posledních údajů je v současné době v ČR kolem 2800 rumunských občanů. Co se týče těch, kteří pracují, je jich kolem 1000, jsou to mladí lidé a pracují pro meznárodní společnosti. Jsou závislí na těchto mezinárodních společnostech a mohou být kdykoliv vysláni do různých poboček. Český pracovní trh pro Rumuny není příliš atraktivní. Jedna z překážek je to, že rumunština je románský jazky, čeština je slovanský jazyk a pro Rumuny je obtížnější naučit se česky. Z tohoto důvodu dávají Rumuni přednost státům jako je Francie či Itálie. Angličtina je hodně zozšířená. Na druhé straně, teď v Rumunsku zaznamenáváme jiný trend - mnoho Rumunů se vrací do vlasti. Mnoho pracovníků odešlo za prací, Rumunsko se potýkalo s nedostatkem pracovní síly, především ve stavebnictví. Tímto způsobem došlo k tomu, že se zvedly platy a mnoho rumunských pracovníků s evrací a začíná pracovat třeba v tomto odvětví. Například pracovník ve stavebnictví může v současné době v Rumunsku vydělat až 1000 EUR měsíčně.

Odpovězeno: 21. 12. | 11:41Autor: George Hagi

Otázka: Jak to oslavíte? Myslím vy osobně: kde budete na Silvestra?

Dan Balanescu: Na Silvestra budu pravděpodobně v Praze s rodinou. Je možné, že to pro mě zde bude poslední Silvestr v této funkci, a proto si to chci užít.

Odpovězeno: 21. 12. | 11:48Autor: Youda Venda

Otázka: Fandím Rumunůn, ať jim to pomůže. V Rumunsku jsem byl 4x myslím, že je to hlavně kuli 22 milionu kupni sily, zemnepisne poloze. Jinak na EU nemaji jako Turecko a Bulharsko. Chci se zeptat na názor EU-Rumunsko - zemědělství. V čem chcete vyniknout v EU. Zlepšíte služby turistům?

Dan Balanescu: Co se týče zemědělství, je známo, že Rumunsko má velký potenciál. V současné době se vyskytuje takový fenomén, že se budují velké farmy, tam se výrobci soustřeďují. Odvětví, do kterého se hodně investuje, jsou biopotraviny. Chemická hnojiva se používají v Rumunsku daleko méně než v jiných státech EU. Co se týče scestovního ruchu, do Rumunska se čím dále větší počet Čechů zaměřuje na hory v Rumunsku. Rumunsko má velmi pestrou nabídku v oblasti cestovního ruchu a může se tímto směrem dále rozvíjet. Jen několik příkladů: Černé moře, hory, Dunajsou deltu, rumunské pravoslavné kláštery na severu země. Sektor, který se obzvláště v poslední době rozvíjel, byla venkovská turistika. Kvalita služeb v oblasti cestovního ruchu se rozvíjela stejně jako nabídka, která vzrůstá.

Odpovězeno: 21. 12. | 11:50Autor: Ing. Králík

Otázka: Držím Vám v EU palce, podle mě je to dobrá zpráva, že vstupujete! Chtěl jsem se zeptat, panuje mezi Bulhary a Rumuny ohledně Evropské unie nějaká rivalita?

S pozdravem.

Ing. Králík

Dan Balanescu: Nejdřívě bych Vám chtěl poděkovat za krásná slova a uvítání v EU. Nemohu mluvit o rivalitě, obě dvě země hodně spolupracují v souvislosti se vstupem. Na úrovni občanů existuje určitá rivalita, tak jako existuje mezi Čechy a Slováky.

Odpovězeno: 21. 12. | 11:51Autor: Pavel H.

Otázka: Máme se těšit na masivní příliv rumunské pracovní síly do ČR? Jak se Rumuni na Česko dívají?

Děkuji.

Dan Balanescu: Na tuto otázku jsem již odpovídal, odkážu vás na předchozí odpovědi.

Odpovězeno: 21. 12. | 11:54Autor: já

Otázka: Jaká opatření podnikáte, abyste splnili požadavky EU na snížení závažné kriminality?

Dan Balanescu: Už od začátku jedání o vstupu do EU byly učiněny patřičné kroky pro omezení krimilaity. Fenomén krimilatity s evyskytuje všech evropských státech a Rumunsko stejně jako tyto státy klade důraz na boj s tímto jevem. Opatření pro boj s kriminalitou jsou především an technické úrovni. Byla přijata tvrdší legslativa v této oblasti, mnoho finančních prostředků bylo investováno do zabezpečení hranic, fungují speciální programy pro přípravu policistů a platy úředníků v těchto oblastech se zvedly.

Odpovězeno: 21. 12. | 11:59Autor: -Karel-

Otázka: Dobrý den, jsou si Rumuni vědomi, že nemají v rámci EU zrovna nejlepší pověst? Co s tím hodláte dělat?

Dan Balanescu: Pravdou je, že pověst Rumunska nepředstavuje vždy realitu. Ve chvíli, kdy jsme kandidovali na vstup do EU, byla opatření, abychom splnili požadavky EU, stejně jako ČR. Pověst daného národa vyžaduje také znát tento národ. Po 1. 1. 2007 budou Rumuni daleko snáze cestovat po EU, rovněž mnoho členských států EU bude chtít navštívit Rumunsko a tyto předsudky zmizí. Zvu ás k návštěvě Rumunska, abyste si na naši zemi udělal vlastní názor.

Odpovězeno: 21. 12. | 12:01Autor: Ing. Králíček

Otázka: Dobrý den, byl jsem na podzim v Bukurešti, a byl jsem doslova šokován tím, co jsem tam zažil a viděl. Podle mého názoru Rumunsko v současném stavu do unie nepatří. Katastrofální infrastruktura, zaostalost snad ve všem. Myslíte, že by bylo lepší raději několik let počkat ? Jinak držím palce.

Dan Balanescu: Je nám líto, že jste se vrátil z Rumunska s tímto dojmem. Skoro každý den k nám na velvyslanectví lidé, kteří navštívili Rumunsko a sdělují námm své pozitovní dojmy z návštěv v Rumunsku. Je mnoho Čechů, kteří se do Rumunska doslova zamilovali a navštěvují zemi každý rok. Rozumím tomu, že jsou i odlišné názory, které samozřejmě respektujeme.

Odpovězeno: 21. 12. | 12:03Autor: Libor Stádník

Otázka: Pane velvyslanče, nebojíte se že budete druhořadými členy EU?

Dan Balanescu: Nebojíme se toho, je to otázka vnímání. My to tak nevidíme. Samozřejmě, že tato otázka se řešila také v ČR a myslím si, že je to umělý problém.

Odpovězeno: 21. 12. | 12:07Autor: massaraks

Otázka: Dobrý den,
Do Rumunska jezdim casto a na rozdil od jinych ucastniku jsem spise prijemne prekvapen. Bukurest i Rumunsko se meni k lepsimu ve srovnani s tim co bylo. Chci se ale zeptat na prechod hranic - odsranite ty podivne poplatky ktere se plati pri prejezdu Rumunsko-Bulharske hranice?

Dan Balanescu: Od 1. 1. 2007 se tato procedura značně zjednodušovat, vlastně to bude tak, jak je to v současné době mezi ČR a Slovenskem. Čeští občané budou moci jet do Rumunska jen s občanským průkazem.

Byla to pro mě velmi příjemná příležitost být tady s Vámi a pevně doufám, že se tato možnost vyskytne i v budoucnu. Ti, kteří mají zájem o Rumunsko, se mohou obrátit i na naše velvyslanectví v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy