Dým z Londýna už je nad Evropou

rst, ČTK
12. 12. 2005 17:11
Londýn - Britští hasiči už zlikvidovali požár v polovině nádrží ropného terminálu v Hemel Hempsteadu. Uvnitř VIDEO

Plameny hasí pomocí obrovské vrstvy pěny. Každou minutu spotřebují na tvorbu pěny 32 000 litrů vody, kterou čerpají z vodovodu a z nedalekého jezera. Hasiči se kromě toho snaží zajistit, aby se jedovaté látky nedostaly do zdrojů podzemní vody.

Meteorologové z družicových záběrů odpozorovali, že hustý dým z požáru už je nad kontinentem a pohybuje se nad Bretaní a Normandií ke Španělsku. Britští experti po prvních analýzách tvrdí, že mrak kouře není zvlášť jedovatý.

Znečištění vody nehrozí

Hasiči až do dnešního dopoledne nemohli začít hasit kvůli příliš vysokým teplotám v blízkosti plamenů. Neměli také dostatek materiálu na vytváření pěny. #reklama

Během noci diskutovali s odborníky na ekologii o způsobu, jak uhasit požár bez kontaminace místních zdrojů vody. "Nebezpečí znečištění půdy a vody bylo skutečným problémem, ale v současnosti už víme, jak se ho vyvarovat," řekl pro BBC požární důstojník Roy Wilsher. Hasiči zabezpečí, aby z terminálu neunikala voda.

Nedělní výbuch, který bylo slyšet v okruhu 160 kilometrů a který požár způsobil, vyvolal zprvu obavy z teroristického útoku. Policie však oznámila, že šlo o průmyslovou nehodu. Následný požár je podle expertů největší tohoto typu v poválečné Evropě.

Lidé se začnou vracet v úterý

Pokud jde o zdravotní a ekologické dopady, experti upozorňují zejména na drobné částice, které požár vystřelil do ovzduší a
které mohou ztížit dýchání. Nicméně mrak kouře je nyní ve výšce asi 3000 metrů a zatím nepadá k zemi.

Policie ihned po nedělních výbuchu oblast uzavřela a nikoho do ní nepouští. Evakuovány byly dva tisíce obyvatel. Nyní policie tvrdí, že díky výkonu hasičů bude moci povolit návrat lidí do okolí zničeného terminálu v úterý.

Policie zatím popřela řadu pověstí, které se vynořily. Výslovně odmítla zprávy, že do objektu se zřítil letoun. Ropný terminál a sklad v Hemel Hempstead jsou klíčovým uzlem pro zásobování části jihovýchodní Anglie pohonnými hmotami a topivem. Končí zde podzemní ropovod z přístavů pro tankery na východním pobřeží Británie.

Někteří Britové začali pro jistotu nakupovat benzin, ale byli ujištěni, že nedostatek nehrozí. Mluvčí firmy Total, která ropný terminál spoluvlastní, uvedl, že firma okamžitě nasadila záložní kapacity a že výpadky dodávek nehrozí.

 

Právě se děje

Další zprávy