OSN tvrdě omezí obchod se zbraněmi

oho, Reuters
27. 10. 2006 16:06
New York - Skončí doba nezákonných "obchodníků se smrtí"? OSN začíná připravovat novou mezinárodní smlouvu o obchodu se zbraněmi.

Hlasování ve výboru Valného shromáždění OSN dopadlo velmi nečekaně. Celkové skóre 139 ku 1 ve prospěch vytvoření nové mezinárodní smlouvy o obchodu se zbraněmi bylo překvapením takřka pro všechny zúčastněné. Pro novou smlouvu hlasovaly i zbrojařské velmoci v čele s Británií, Francií a Německem.

Spokojení takřka všichni, černá ovce jen jedna

Představitelé států, které novou smlouvu podpořily, nešetřili po hlasování optimismem: "Máme tady 139 národů, které řekly: Ano, chceme novou, zodpovědnou dohodu o obchodu se zbraněmi a jsme připraveni o ní jednat na půdě OSN," uvedl britský diplomat John Runc

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

  • Výroba munice? Dva náboje pro každého
  • Čína tajně zásobuje zbraněmi planetu
  • Světový obchod se zbraněmi kvete

Pozitivně se k výsledku hlasování vyjádřili i zástupci nevládních organizací. Podle Amnesty International jde o "historickou šanci, jak bude možné postavit mimo zákon obchody podporující násilí a utrpení tisíců lidí".

Jediný hlas proti pocházel od zástupce USA. Spojené státy jako největší výrobce zbraní tak zůstaly na své pozici osamoceny.

Dalších 26 států v čele s Ruskem a Čínou, pro které je export zbraní veledůležitou složkou ekonomiky, se hlasování zdržely.

Globální obchod s globálními pravidly

Hlavním cílem nové mezinárodní smlouvy má být ucpání současných právních mezer, kvůli kterým je prakticky nemožné zastavit příliv nelegálních dodávek zbraní do konfliktních oblastí i přes platné zbrojní embargo a kontrolu exportovaného zboží.

...když byly všechny zbraně shromážděny na fotbalovém hřišti, stačilo jen škrtnout zápalkou...
...když byly všechny zbraně shromážděny na fotbalovém hřišti, stačilo jen škrtnout zápalkou... | Foto: Reuters

Před OSN tak leží nelehký úkol. Během jednoho roku má zpracovat obecnou zprávu, na jakých principech má budoucí mezinárodní úmluva stát a jak vytvořit společné mezinárodní standardy pro dovoz, vývoz a přepravu konvenčních zbraní.

Dosažení konkrétního výsledku - vytvoření efektivní mezinárodní dohody a omezení rozsáhlého obchodu se zbraněmi - může ještě trvat několik let. Podle komentátorů je ale proběhlé hlasování velmi důležitým prvním krokem.

Kde je problém?

Fakt, že současné formy regulace obchodu se zbraněmi jsou nedostatečné, je známý již dlouhou dobu. Postupující proces globalizace totiž učinil současné formy kontroly nefunkčními. Zbrojovky ze států se striktními kontrolami exportovaného zboží tak jednoduše přesunou výrobu do jiných zemí s přívětivější legislativou

Zásadní nedostatky obsahuje také současný systém zbrojních embarg, která na jednotlivé státy může uvalit OSN. Podle Amnesty International jsou ale takové kroky tváří v tvář tvrdým obchodníkům se zbraněmi prakticky neúčinné.

Vyšetřovací týmy OSN pro dozor nad embargy podle Amnesty nemají k dispozici dostatečné finance a čas. Mnoho států také nezařadilo porušování embarg mezi trestné činy. Dokumenty o vývozu, dovozu a transferu zbraní jsou běžně falšovány a státní úředníci často kryjí nelegální aktivity.

 

Právě se děje

Další zprávy