Nejkrásnější dívkou planety je Češka

ČTK
1. 10. 2006 5:45
Varšava - Češka Taťána Kuchařová získala ve Varšavě ocenění, na které dosud žádná česká dívka nedosáhla. Porotci ji vyhlásili nejkrásnější dívky planety - Miss World. Uvnitř: VIDEO - rozhovor.

Obdiv získala osmnáctiletá studentka z Opočna u porotců, polských médií i veřejnosti. Druhé místo v klání o nejkrásnější dívku světa obsadila Miss Rumunska Ioana Valentina Boitorová a třetí skončila Australanka Sabrina Houssamiová.

Trůn nejkrásnější ženy světa předala Češce Islanďanka Unnur Birnaová, která loni zvítězila v Číně.

Porotu okouzlila usměvavá blondýnka ještě před konáním finále. Obsadila druhé místo v doprovodné soutěži Miss bikiny, o pár dní později skončila šestá v kategorii Miss Dress Designer Award, v níž předvedla večerní šaty z bílého saténu z dílny české návrhářky Hany Havelkové.

Do Česka se nová Miss World vrátí za několik dní.

Škola počká, sláva už čeká

Taťána, která měří 177 centimetrů, předpokládá, že po vítězství v soutěži Miss World se její život od základu změní. "Ale věřím, že to bude změna pozitivní," podotkla. Chtěla by se stát modelkou a hodně cestovat. "Ale hlavně musím dodělat školu," zdůraznila.

Podle prezidenta Miss ČR Zapletala ale bude muset škola zřejmě počkat. "Teď se jí hodně změní život. Stráví rok cestami - hlavně charitativními. Bude cestovat po celém světě, bude se setkávat s politiky a čeká ji sláva. Věřím, že se zařadí mezi ty, kteří proslavují Českou republiku," řekl ČTK.

Taťána si získala sympatie také polského publika a její vítězství diváci v sále přivítali bouřlivými ovacemi. "Když nevyhrála Polka, tak je skvělé, že to je Češka. České holky jsou hezké, o tom dobře víme," řekl ČTK například Piotr Pilat z Varšavy.

Rodiče nové Miss byli po soutěži dojati.  "Mrazilo mě na zádech," popsal její otec Lubomír Kuchař okamžik, kdy se sálem varšavského Paláce vědy a kultury neslo, že vítězí dívka z České republiky. "Je to nepopsatelný zážitek, vůbec to nejde vyjádřit," dodala se slzami v očích maminka Taťána Kuchařová. 

 "Pro Táňu bylo vždy prioritní studium. Udělá jistě všechno proto, aby dokončila čtvrtý ročník, aby se dostala na vysokou školu. Ale to vše se ještě uvidí. Ona sama nejlépe usoudí, co bude chtít," povzdechla si matka královny krásy.   

Získala fanoušky i média

Světlovláska z České republiky sklízela v Polsku podporu fanoušků od chvíle, kdy do země přijela. Oblíbili si ji polští novináři, podpisy si žádali lidé na ulicích i v obchodech.

Slovy jako "sexy žena" a "sympatická dívka" pak komentovali vystoupení české krásky diváci v průběhu finále.

Před bojem o korunku Kuchařová řekla, že by se chtěla dostat do výběru šestnácti nejkrásnějších dívek světa, na titul však nemyslela. "Konkurence je veliká, ale věřím si," zdůraznila.

Polka i Slovenka chyběly

Kuchařové fandila v bitvě o korunku také Miss Slovenska Magdaléna Šebestová, která se do užšího výběru neprobojovala, a také prezident soutěže Miss ČR Miloš Zapletal. "Nikomu v minulosti jsem tolik nevěřil jako Taťáně. Za každých okolností se chová noblesně, tím zřejmě porotu, která dívky sledovala celý měsíc, zaujala," řekl.

Milovníci krásných žen ocenili potleskem ve varšavském Paláci vědy a kultury, kde o prestižní titul soupeřily krásky z více než stovky zemí, všechny dívky, i když se do semifinále Polka nedostala.

K pohodlí krásek přispěli také organizátoři. Varšava adeptky soutěže krásy náležitě hýčkala. Kuchařová řekla, že jídla byl tak obrovský výběr, že někdy bylo těžké se pro některé rozhodnout.

Sedmdesát televizních stanic

První klání Miss World se konalo v roce 1951 ve Velké Británii a nyní soutěž patří k nejznámějším a největším soubojům dívčí krásy. Dnešní finálový večer přenášelo na 70 televizních stanic.

Nejlepší umístění mezi Češkami doposud měla na svém kontě první vicemiss z roku 1998 Alena Šeredová, která v soutěži Miss World obsadila čtvrté místo.

Další mezinárodní soutěž krásy Miss Universe se letos konala v Los Angeles. Česká zástupkyně Renata Langmannová se tam ale v tvrdé konkurenci mezi desítku nejlepších neprobojovala.

 

Právě se děje

Další zprávy