Výroky papeže Benedikta XVI. o islámu

ČTK
15. 9. 2006 18:06
Praha - Výběr výroků papeže Benedikta XVI. o islámu.

"Kdo chce někoho vést k víře v Boha, musí dobře mluvit a správně argumentovat, a ne se utíkat k násilí a hrozbám. Víru nelze šířit násilím," prohlásil papež na adresu radikálního islámu při bohoslužbě v Řezně 12. září 2006.

"Ukažte mi, co Mohammed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci, jako příkaz šířit jeho víru mečem," citoval papež při stejné příležitosti 12. září 2006 byzantského císaře 14. století Manuela II. Paleologa.

"Aby byla ctěna náboženská identita křesťanů přicházejících do zemí s muslimskou většinou," vyslovil Benedikt XVI. přání 22. května 2006.

"Pro věřící jako pro všechny lidi dobré vůle je jedinou cestou úcta k přesvědčení a náboženským praktikám druhého, aby tak v každé společnosti byla skutečně každému zaručena možnost vyznávat to náboženství, které si svobodně zvolil," řekl Benedikt XVI. 9. března 2006 v reakci na karikatury proroka Mohameda, které zveřejnil evropský tisk.

"V dnešních mezinárodních souvislostech je katolická církev přesvědčena, že v zájmu míru a porozumění mezi národy a lidmi je naléhavě nezbytné, abychom respektovali náboženství a jejich symboly a aby se věřící nestávali terčem provokací, jež zraňují jejich náboženské cítění," prohlásil papež, když přijímal 22. února 2006 nového velvyslance Maroka ve Vatikánu.

"Kéž se posílí vůle uskutečnit mirumílovné soužití mezi kulturami, etniky i náboženstvími," zakončil poselství Urbi et Orbi papež Benedikt XVI. (na snímku během dopolední mše)
"Kéž se posílí vůle uskutečnit mirumílovné soužití mezi kulturami, etniky i náboženstvími," zakončil poselství Urbi et Orbi papež Benedikt XVI. (na snímku během dopolední mše) | Foto: Reuters

"Netolerance a násilí nemohou být nikdy ospravedlněny jako reakce na urážky, protože to nejsou odpovědi slučitelné s posvátnými principy náboženství," řekl při téže příležitosti 22. února 2006.;

"Nerad bych označoval islám nějakými velkými obecnými slovy, nepochybně jsou v něm prvky, které mohou přispět k míru, i další prvky - vždy musíme hledat to lepší," prohlásil Benedikt XVI. 25. července 2005 v reakci na teroristické útoky v egyptské rekreační oblasti Šarm aš-Šajch.

"Střet mezi západní civilizací a islámem se nekoná," řekl papež 20. července 2005 v reakci na teroristické útoky v Londýně. Podle něj byly dílem "malé skupiny fanatiků".

Papež Benedikt XVI. během Velikonočních oslav.
Papež Benedikt XVI. během Velikonočních oslav. | Foto: Reuters

"Jsem obzvlášť vděčný za to, že mezi námi jsou členové muslimského společenství. Oceňuji pokrok v dialogu mezi muslimy a křesťany, a to na místní i mezinárodní úrovni," prohlásil Benedikt XVI. 23. května 2005 při setkání náboženskými činiteli různého vyznání, kteří se zúčastnili jeho papežské inaugurace.

"Evropa byla koneckonců vybudována nikoli na Koránu, ale na svatém Písmu staré a nové smlouvy," citoval nynější papež, tehdy ještě kardinál Joseph Ratzinger, v kázání v Řeznu v roce 2003 jistého německého teologa.

 

Právě se děje

Další zprávy