NASA ztratila video z výstupu na Měsíc

Red Zah, Reuters
15. 8. 2006 12:20
Washington - Nejslavnější videonahrávka v historii lidstva je ztracena. Americká NASA nemůže najít disk s výstupem prvního člověka na Měsíc.

Historická slova astronauta Neila Armstronga z 20. července 1969 - z chvíle, kdy jako první člověk vstoupil na povrch cizího vesmírného tělesa ("Malý krůček pro mě, ale velký skok pro lidstvo.") - možná již nikdy neuslyšíme z původního originálu.

Ztrátu nahrávky oznámila včera Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) prostřednictvím svého mluvčího Greye Hautalomy.

"Nahrávky jsme neviděli už celkem dlouho. Hledáme je už více než rok a stále jsme je neobjevili," uvedl mluvčí.

Infobox
Autor fotografie: www.nasa.gov

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

  • Voda na Měsíci? Odpověď přinese sonda
  • Čína se chystá na Měsíc. A míří na Mars
  • Základnu na Měsíci čeká smršť meteoritů

Podle něj NASA chybí asi 700 beden s nahrávkami z projektu Apollo, který nakonec vedl k úspěšnému výstupu člověka na Měsíc.

Kopie jsou méně kvalitní než originál

Nahrávky přitom obsahovaly i další důležité údaje jako data o zdraví astronautů či stavu kosmické lodi.

"Neřekl bych, že máme z něčeho obavy, kopie všech dat máme k dispozici i v jiných formách," uklidňuje zástupce NASA. Nevýhodou je, že tyto kopie jsou většinou v nižší kvalitě než původní magnetické pásky.

Podle mluvčího ale není vůbec jisté, jestli originály budou stále funkční i v případě, že se je podaří nálezt. Magnetické pásky totiž stárnutím výrazně ztrácejí svojí původní kvalitu.

 

Právě se děje

Další zprávy