Karenové: Národ květů

Roman Staněk
15. 5. 2006 0:00
Praha - Karenové bojují za nezávislost bezmála šedesát let. První organizaci za nezávislost však založili už v roce 1881.
Kultura horských karenských národů je velmi originální. Šestnáctiletá Majang má kolem krku 24 kroužků, první si nasadila, když jí byly čtyři roky.
Kultura horských karenských národů je velmi originální. Šestnáctiletá Majang má kolem krku 24 kroužků, první si nasadila, když jí byly čtyři roky. | Foto: Reuters/Adrees Latif

V roce 1881 vzniká první politická organizace Karenů - Karenská národní aosociace, která si dala za cíl vybudovat jednotný karenský národ bez ohledu na náboženské vyznání a dialekt.

Barma se 4.1.1948 stala samostatným státem. Už v březnu se proti formě nezávislosti postavili Karenové, ale i komunisté a další organizace a vypukla občanská válka. Ta v různých podobách přetrvává dodnes.

Infobox

Karenové jsou tibetočínského původu a karenština patří k tibetobarmským jazykům. V samotném Myanmaru žije více než 3 miliony Karenů. Dalších nejméně 240 tisíc žije i v sousedním thajsku.

Tito pěstitelé rýže a zemědělci se rozlišují se na Rudé Kareny kam patří kmeny Padaungů, Breů a Faungtů a na Bílé Kareny Pwy a Sgawy.

Karenský stát, pojmenovaný později jako Kotulej (Země Květů), vznikl roku 1952. Karenské postoje vycházely z tradic, podle ní Karenové kdysi měli vlastní písmo a vzdělanost obsaženou v Knize, kterou Karenové v důsledku nedbalosti ztratili.

Mýtus však obsahoval i víru v příchod "bílého bratra ze zámoří", který Karenům Knihu i vzdělanost vrátí. Právě proto Karenové přijali Brity a jejich misionáře s otevřenou náručí. Část jich také křestanství přijala za své.

Navzdory válečnému stavu byla vybudována struktura ústřední i místní správy, infarastruktura, školy, nemocnice a posilovala se národní identita, jazyk, tradice a kultura.

Zdroj: Vladimír Baar-Národy na prahu 21. století, Aleš Ottmár

 

Právě se děje

Další zprávy