Izraelský velvyslanec v Aktuálně.cz

man
21. 2. 2006 15:50
Praha - Izraelský velvyslanec v České republice Arie Arazi požádal o návštěvu deníku Aktuálně.cz. Redakci poskytl exkluzivní rozhovor.
Izraelský velvyslanec Arie Arazi.
Izraelský velvyslanec Arie Arazi. | Foto: Ondřej Besperát

Dlouholetý diplomat - původním povoláním historik - předtím působil jako velvyslanec v Jižní Koreji.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že přes veškeré současné problémy vidí budoucnost vztahů mezi Izraelem a islámským světem optimisticky. "S řadou muslimských zemí máme dobré obchodní a politické kontakty, jenom tam nesedí na ambasádě izraelský velvyslanec," uvedl Arie Arazi.

Řekl však, že Izrael bere vážně hrozby íránských vůdců a nepovažuje je pouze za neškodnou rétoriku. Proto je podle něj pro židovský stát nepřijatelné, aby Teherán získal jadernou bombu.

V souvislosti s vyhrocenou situací se velvyslanec obává o osud více než dvacetitisícové židovské komunity, žijící v Íránu.

Arie Arazi s ředitelem MediaCentra Romanem Gallo v redakci deníku Aktuálně.cz.
Arie Arazi s ředitelem MediaCentra Romanem Gallo v redakci deníku Aktuálně.cz. | Foto: Ondřej Besperát

Na otázku, proč sám Izrael nezveřejní detaily o svém nukleárním programu, odpověděl, že tato politika je v zájmu Izraele. Nemyslí si, že by se židovský stát v blízké budoucnosti připojil ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní.

Arie Arazi rovněž řekl, že rozhodnutí USA jít do války proti režimu Saddáma Husajna považuje i dnes za správné, protože se region zbavil nebezpečného diktátora. Nevidí souvislost mezi válkou v Iráku a nárůstem terorismu a popularity Al-Káidy v islámském světě.

"Bin Ládin založil svoji organizaci a prováděl útoky dávno před touto válkou. Navíc Al-Káida vznikla mimo arabský svět, v Pákistánu a Afghánistánu," míní diplomat.

  • Rozhovor s velvyslancem Izraele Ariem Arazim si můžete v plném, nezkráceném znění přečíst na Aktuálně.cz TUTO SOBOTU.
 

Právě se děje

Další zprávy