Al-Káida odmítla spojenectví s radikály v Sýrii

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 3. 2. 2014 23:25
S džihádisty, kteří bojují na severu Sýrie, prý nemá nic společného.
Boje trvají už bezmála tři roky. Jejich konec je v nedohlednu.
Boje trvají už bezmála tři roky. Jejich konec je v nedohlednu. | Foto: Reuters

Bejrút - Vedení teroristické sítě Al-Káida se distancovalo od radikálních islamistů z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIS).

Džihádisté na severu Sýrie bojují proti jednotkám prezidenta Bašára Asada a usilují o vytvoření islámského státu, jenž by se řídil právem šaría.

"Al-Káida oznamuje, že nemá kontakty s Islámským státem v Iráku a Levantě... (a) nebyla informována o jejím vzniku," citovala agentura Reuters z prohlášení, které se objevilo na webu radikálních skupin.

ISIS podle dokumentu "není odnoží Al-Káidy, není na ni organizačně napojena a Al-Káida není odpovědná za její akce".

Právě s radikálností ISIS nesouhlasí mnohé další skupiny islamistů, a tak mezi sebou vedou bratrovražedný boj, který si už vyžádal stovky mrtvých.

Boj o moc

Mezi skupinami, které nyní stojí proti ISIS, je také fronta an-Nusrá, oficiální odnož Al-Káidy v Sýrii.

Vůdce ISIS abú Bakr Bagdádí loni oznámil spojení obou skupin, které podle něj od té doby měly bojovat společně pod jedním jménem. An-Nusrá na to ale nepřistoupila.

Charles Lister z Brookingsova střediska v Dauhá prohlášení teroristické sítě považuje za snahu prosadit své vedoucí postavení v boji islamistů v Sýrii. "Je to otevřený krok k upevnění vlivu an-Nusry jako oficiálního zástupce Al-Káidy v Sýrii," řekl.

ISIS kromě bojů v Sýrii využívá také napětí mezi iráckými sunnity a šíity a od začátku roku usiluje o ovládnutí západoirácké provincie Anbár.

Drží tamní město Fallúdža a část města Ramádí. Irácká vláda se snaží k boji proti ní získat místní sunnitské kmeny, armádní ofenzivu připravuje už několik týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy