Útoky v Káhiře nepřežilo pět lidí, zraněných je na 70

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
Aktualizováno 24. 1. 2014 17:09
Mimořádně silná tlaková vlna strhla část fasády sídla policie a vyrazila okna.
Bomba byla ukrytá v automobilu (ilustrační foto).
Bomba byla ukrytá v automobilu (ilustrační foto). | Foto: Reuters

Káhira - Centrem egyptské metropole Káhiry otřásla dvojice výbuchů. Zabily nejméně pět lidi, na sedm desítek dalších zranily.

Časně ráno nejprve explodovala bomba u sídla káhirské policie. Podle vyšetřovatelů se ve čtvrti Báb al-Chalk odpálil sebevražedný atentátník v automobilu napěchovaném výbušninami. Zemřeli čtyři lidé, uvedl server Al-Ahrám.

Mimořádně silná tlaková vlna strhla část fasády a vyrazila okna nejen velitelství, ale také sousednímu muzeu islámského umění. Podle zaměstnanců ministerstva pro památky bylo několik exponátů poškozeno.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Smrt pro bratrstvo

Poblíž se shromáždil početný dav a mnozí lidé provolávali hesla proti Muslimskému bratrstvu. "Lidé chtějí smrt bratrstva, smrt (svrženého prezidenta Muhammada) Mursího," volali někteří.

O něco později se ozvala další exploze poblíž jedné stanice metra. Dle televize při ní zahynul jeden člověk a 15 lidí bylo zraněno. Cílem byla podle všeho policejní auta.

Terčem třetího výbuchu byla policejní stanice na předměstí metropole, ovšem tentokrát se incident obešel bez zraněných.

K zatím poslední explozi došlo před jedním z káhirských kin.

Tři roky od pádu Mubaraka

V sobotu uplynou tři roky od začátku egyptské revoluce, která svrhla bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Na 25. leden připadá také Den egyptské policie.

Foto: Reuters

Svátek policistů připomíná události z roku 1952. Ve městě Ismáílíja se tehdy odmítli vzdát a předat sídlo guvernéra britským vojákům.

Při následném boji padesát policistů zemřelo a dalších osm desítek bylo zraněno.

Po svržení Mubaraka, který Den egyptské policie zavedl, Egyptu vládlo islamistické Muslimské bratrstvo a za ně zvolený prezident Mursí. Toho armáda svrhla loni v létě.

Muslimské bratrstvo pak zbavila moci. Islamisté ale pravidelně protestují, demonstrace svolali i na dnešek. Lidé mají vyjít do ulic po poledních modlitbách.

 

Právě se děje

Další zprávy