Masakr v Kábulu. Dílo atentátníka dokonali ozbrojenci

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 1. 2014 11:21
Útočníci si vyhlídli restauraci oblíbenou u cizinců, 21 lidí zabili
Foto: Reuters

Kábul - Nejméně 21 mrtvých si vyžádal páteční útok na oblíbenou libanonskou restauraci v diplomatické čtvrti afghánské metropole Kábulu.

Převážně šlo o cizince, oznámila agentura Reuters s odvoláním na místní policii.

Uvnitř restaurace, která byla v době večeře plná hostů, se nejprve vyhodil do povětří sebevražedný atentátník. Další dva ozbrojenci pak vešli zadním vchodem a rozpoutali palbu.

Nakonec je zastřelila ochranka podniku, uvedl podle agentury AP mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sádikí.

Mrtví jsou většinou cizinci

Agentura Reuters napsala, že 13 z 21 mrtvých jsou cizinci.

Londýn oznámil, že jednou z obětí je Brit. Kanada ztratila dva občany. Další dvě oběti jsou Američané, hlásí na Twitteru velvyslanectví USA.

Podle afghánských bezpečnostních zdrojů přišli o život i Rusové a další Evropané. Náměstek afghánského ministra vnitra Ajúb Salangai oznámil, že mezi oběťmi jsou čtyři ženy. Nejméně čtyři lidé také utrpěli zranění.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun řekl, že čtyři oběti pocházejí z řad zaměstnanců OSN. "Čtyři zaměstnanci OSN spolu s několika členy dalších mezinárodních organizací jsou nyní potvrzeni jako mrtví," uvedly Spojené národy v prohlášení.

Šéf mise OSN v Afghánistánu Ján Kubiš označil útok za "nepřijatelný". Mluvčí americké diplomacie Jen Psakiová uvedla, že Spojené státy odsuzují "co nejsilněji tento opovrženíhodný teroristický čin".

Před pěti dny jiný sebevražedný atentátník v Kábulu se svým bicyklem najel do policejního autobusu a zabil sebe a dva policisty, dalších dvacet lidí podle policie zranil.

Zahraniční jednotky pod vedením Američanů v Afghánistánu roce 2001 v odvetě za teroristické útoky na New York a Washington svrhly režim Tálibánu, který poskytoval útočiště teroristům ze sítě Al-Káida.

Ale mír se dosud nastolit nepodařilo a cizí jednotky mají zemi opustit do konce letošního roku. Prezident Hamíd Karzáí stále váhá, zda má souhlasit s dohodou umožňující USA zanechat v zemi část svých jednotek. Karzáího nástupce má vzejít z dubnových voleb.

 

Právě se děje

Další zprávy