Šaronův pohřeb je v pondělí, dorazí i český premiér Rusnok

ČTK ČTK
11. 1. 2014 22:13
Za Spojené státy účast přislíbil viceprezident Joe Biden
Foto: Reuters/Nir Elias

Tel Aviv - Pohřeb bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona, který dnes zemřel po osmi letech v kómatu, se uskuteční v pondělí odpoledne. Smutečního ceremoniálu, který mu bude přecházet, by se měla zúčastnit celá řada současných i bývalých světových politiků.

Za Spojené státy účast již přislíbil viceprezident Joe Biden, Českou republiku zastoupí premiér Jiří Rusnok a ministr obrany Vlastimil Picek.

Šaron, který byl 11. předsedou izraelské vlády a jednou z nejvýraznějších postav izraelské politiky, by měl být pohřben na svém venkovském sídle v Negevské poušti. V neděli bude jeho tělo vystaveno v budově izraelského parlamentu.

V pondělí před pohřbem se bude v budově Knesetu konat oficiální smuteční obřad. Delegaci Spojených států na něm povede Biden. Z Ruska se očekává účast ministra zahraničí Sergeje Lavrova, napsal izraelský deník Haaretz.

Podle Haaaretz se obřadu za Šarona nebude moci zúčastnit bývalý prezident USA George W. Bush, který vládl v době, kdy byl Šaron premiérem. Bush se omluvil s tím, že se musí starat o svou matku, bývalou americkou první dámu Barbaru Bushovou.

 

Právě se děje

Další zprávy