Vyšetřování smrti Češek skončilo, výsledek Egypt neřekl

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
8. 1. 2014 16:10
Získat informace je obtížné, neboť Egypt nemá s Českem dohodu o spolupráci.
Hurghada.
Hurghada. | Foto: Reuters

Káhira/Praha - Egyptské úřady uzavřely vyšetřování smrti dvou Češek otrávených loni v létě v letovisku Hurghada.

Zprávu serveru Týden.cz následně potvrdila i mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová, a to s odkazem na neoficiální informace.

K jakému výsledku policie dospěla, podle ní není jasné. ""Oficiální zprávu jsme od egyptské prokuratury navzdory našim urgencím nedostali," řekla.

Egypt nicméně kvůli úmrtím čtvrt roku zadržoval otce rodiny, než jej propustil do Česka.

Podrobnosti nezná ani policie

Neví se ani, zda byl někdo v případu šestatřicetileté ženy z Karviné a její osmileté dcery, které nalezl na konci července otrávené v hotelovém pokoji manžel mrtvé ženy, obviněn.

Výměna informací vázne, protože obě země pro podobné případy neuzavřely dohodu o spolupráci.

"Protože jde o české občany, tak se opakovaně dotazujeme na výsledek vyšetřování, ale dosud jsme tuto informaci nedostali," podotkla mluvčí.

Okolnosti smrti obou Češek nejsou stále vyjasněny. Otec a manžel po jejich nalezení uvedl, že všichni tři trpěli střevními a žaludečními problémy.

Verzi o otravě z jídla ale posléze zpochybnil ředitel nemocnice v Hurghadě, který v českých médiích řekl, že obě mrtvé měly žaludek rozleptaný silným jedem. Egyptské úřady Čecha tři měsíce držely v zemi jako svědka. Obviněn ale nakonec nebyl a 31. října se vrátil do rodné vlasti.

Podle médií by kromě něj mohlo být mezi podezřelými i několik zaměstnanců hotelu.

Podrobnosti k výsledkům vyšetřování nemá ani česká policie. "V současné době nemáme žádné nové informace, které by byly ke zveřejnění," řekla serveru mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

 

Právě se děje

Další zprávy