Šaronovi podle lékařů už zbývá jen několik dní života

Zahraničí Zahraničí
2. 1. 2014 6:36
Stav bývalého izraelského premiéra se po osmi letech v kómatu prudce zhoršil.
Foto: Reuters/Nir Elias

Jeruzalém - Stav bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona, který už osm let leží v kómatu po těžkém záchvatu mrtvice, se v posledních dnech prudce zhoršuje. Lékaři zjistili známky selhání ledvin.

U Šarona jsou v nemocnici jeho synové Gilad a Omri. Podle deníku Jerusalem Post zřejmě zemře během několika dní. "Vždy jsme měli naději a stále ji máme," řekl novinářům Omri.

Lékaři od počátku přiznávali, že je téměř nemožné, aby se bývalý premiér z kómatu probral, přestože přístroje zaznamenaly při občasném měření zvýšenou mozkovou aktivitu.

Šarona postihla vážná mozková příhoda 4. ledna 2006. Od té doby se nachází ve vegetativním stavu a je udržován při životě za pomoci přístrojů.

Pětaosmdesátiletému politikovi se často přezdívalo buldozer pro zarputilost, s jakou prosazoval své cíle ve válkách i v politice. Začínal jako voják v první izraelsko-arabské válce, osmapadesát let poté ho zdraví zradilo v době, kdy se chystal obhajovat ve volbách premiérský post.

Narodil se v únoru 1928 ve vesnici Kafar Malal, necelých třicet kilometrů jihozápadně od Tel Avivu. Na území tehdejší Palestiny, spravované na základě mandátu OSN Velkou Británií. Šaronovi rodiče přišli do Palestiny z území dnešního Běloruska.

V takzvané šestidenní válce, kdy se Izrael v roce 1967 střetl s armádami Egypta, Jordánska a Sýrie, se zúčastnil jako generál pozemní ofenzivy do Egypta.

Poslancem izraelského parlamentu (Knesetu) se stal v barvách strany Likud poprvé v roce 1973. O osm let později je jmenován ministrem obrany.

Premiérem byl poprvé v roce 2002, o tři roky později prosadil odchod izraelských vojáků z Pásma Gazy. Těžká mrtvice na začátku roku 2006 ho zastihla uprostřed předvolební kampaně s novou stranou Kadima (Vpřed).

 

Právě se děje

Další zprávy