Barelové bomby syrské armády zabily 28 dětí

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
16. 12. 2013 11:25
Při nedělním náletu na povstalce zemřelo v Aleppu 76 lidí.
Zármutek. Jeden z mnoha. Snímek zachytil muže z Aleppa, jehož dva synové zahynuli během bojů o Aleppo. Fotografie byla pořízena 3. ledna 2013.
Zármutek. Jeden z mnoha. Snímek zachytil muže z Aleppa, jehož dva synové zahynuli během bojů o Aleppo. Fotografie byla pořízena 3. ledna 2013. | Foto: Reuters

Damašek- Sedmdesát šest lidí zahynulo při nedělních náletech syrské armády na povstalecké pozice v Aleppu. Včetně 28 dětí a čtyř žen.

Až dosud se přitom mluvilo o necelých čtyřech desítkách mrtvých.

Bilanci útoků, při nichž vojáci údajně shazovali z vrtulníků sudy s výbušnými látkami, v pondělí podle agentury Reuters upřesnila syrská exilová opozice.

Armáda v neděli zaútočila na tři severní čtvrti Aleppa, kde se stále drží povstalci. Vojáci použili takzvané "barelové bomby", tedy sudy naplněné trhavinami.

Ty mají jen malou šanci zasáhnout přesně určené cíle, jsou ale schopny způsobit újmu mnoha lidem a výrazné hmotné škody.

Syrští povstalci dali na web fotografie, které zobrazují místa po útoku. Jsou na nich zničené domy a ohořelá auta.

Syrská státní televize útok nepřímo potvrdila, když oznámila, že vládní jednotky udeřily v severní části města na "ozbrojené teroristy".

Povstalecké skupiny v Aleppu vydaly podle Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) se sídlem v Londýně  prohlášení, v němž vyzývají obyvatele čtvrtí kontrolovaných vládními silami, aby se vzdálili od budov státních bezpečnostních složek.

Na ty se prý rebelové chystají zaútočit odplatou za nedělní bombardování.

Povstalci v provincii také pohrozili, že pokud armáda znovu použije barelové bomby, napadnou dvě šíitské vesnice v oblasti.

Podle syrské opozice zahynulo od začátku války v Sýrii 126 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy