Egypt vyhostil tureckého velvyslance pro podporu islámu

ČTK ČTK
23. 11. 2013 12:58
Egyptská vláda se tak ohradila proti stykům Turecka s Muslimským bratrstvem a stoupenci Muhammada Mursího.
Grafiti s portrétem Mursího v Káhiře.
Grafiti s portrétem Mursího v Káhiře. | Foto: Reuters

Káhira - Egypt v sobotu vyhostil ze země tureckého velvyslance a obvinil vládu v Ankaře, že podporuje organizace škodící egyptským národním zájmům a ohrožující stabilitu země. Podle agentury Reuters se tak egyptská vláda ohradila proti stykům Turecka s Muslimským bratrstvem a stoupenci svrženého prezidenta Muhammada Mursího.

Turecko se podle mluvčího ministerstva zahraničí "snaží ovlivnit (egyptské) veřejné mínění proti egyptským zájmům a podporuje akce organizací, jež se snaží vyvolat v zemi nestabilitu".

Vztahy mezi Káhirou a Ankarou se dramaticky zhoršily po odstranění Mursího, které turecká vláda označila za "nepřijatelný puč". Turecká vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) premiéra Recepa Tayyipa Erdogana udržuje s egyptským Muslimským bratrstvem těsné vztahy.

Egyptské ministerstvo zahraničí dnes zároveň oznámilo, že egyptský velvyslanec v Ankaře, odvolaný v polovině srpna, se do svého úřadu nevrátí. Úroveň diplomatického zastoupení se sníží, mise budou řídit chargé d'affaires.

Oznámení o vyhoštění velvyslance podle agentury AFP obsahovalo přímý útok na Erdogana. Rozhodnutí podle mluvčího ministerstva zahraničí souvisí s prohlášeními tureckého premiéra na adresu Egypta, která jsou "nepřijatelnou provokací a vměšováním do egyptských vnitřních záležitostí".

 

Právě se děje

Další zprávy