Ze Sýrie hlásí dětskou obrnu, Libanon začal s očkováním

Zahraničí Michal Žák Zahraničí, Michal Žák
29. 10. 2013 15:57
Světová zdravotnická organizace se bojí rozšíření nemoci do celého regionu.
Syrská dívka pomáhá na jihu Libanonu bratrovi, u něhož panuje podezření na obrnu. Testy doposud nemoc potvrdily u 10 Syřanů.
Syrská dívka pomáhá na jihu Libanonu bratrovi, u něhož panuje podezření na obrnu. Testy doposud nemoc potvrdily u 10 Syřanů. | Foto: Reuters

Ženeva/Damašek - Na východě válkou zmítané Sýrie se po bezmála patnácti letech objevila obrna, informovala Světová zdravotnická organizace (WHO)

Laboratoře, které prověřují vzorky odebrané od 22 dětí, u nichž se vyskytlo podezření na vysoce nakažlivou chorobu, potvrdily onemocnění v deseti případech. Výsledky zbylých testů budou známy v nejbližších dnech.

Mezinárodní společenství se obává rozšíření obrny, Organizace spojených národů (OSN) už proto zahájila očkování malých Syřanů.

Chce naočkovat 2,4 milionu dětí, a to nejenom proti obrně, ale i proti zarděnkám, příušnicím a spalničkám.

 

Obrna

Obrna postihuje především děti mladší pěti let. Vysoce nakažlivou nemoc způsobuje virus, jenž zasahuje nervový systém. Každý 200. případ tak končí nevratnou paralýzou.

Za posledního čtvrt století se podařilo nemoc zvládnout ve většině států. Zatímco jestě v roce 1988 WHO evidovala 350 000 nemocných, loni to bylo jen 223. Přesto se nemoc stále vyskytuje v Afghánistánu, Nigérii a Pákistánu.

Systém se zhroutil...

Nemocní pocházejí z východosyrské provincie Dajr az-Zaur, která přímo sousedí s Irákem. Ve většině případů jde o děti, které se narodily až po začátku občanské války.

Právě kvůli povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada se v zemi zhroutil systém očkování, což přiznávají i syrské úřady.

Zatímco před válkou - v roce 2010 - bylo naočkováno 95 procent populace, letos je to pouze 45 procent.

Momentálně je podle OSN ohroženo na půl milionu dětí. Poslední případ obrny byl přitom v Sýrii zaznamenán v roce 1999.

... a WHO se bojí epidemie

"Je to samozřejmě přenosná choroba a tamní populace se přemísťuje. Tudíž riziko rozšíření po oblasti je vysoké," varoval mluvčí WHO Oliver Rosenbauer.

Narážel tak na migraci, kterou s sebou dlouhodobé boje přinesly. Podle OSN od března 2011 opustily své domovy více než dva miliony Syřanů. Řada z nich se před občanskou válkou uchýlila do sousedních zemí.

Jen v Libanonu se momentálně zdržuje až milion běženců ze Sýrie. Země proto celoplošně přeočkuje děti do pěti let věku. Nejen malé Libanonce, ale i cizince.

Experti upozorňují, že by se obrna mohla z Blízkého východu dostat i do Evropy. S varováním přišel Reinhard Burger, prezident renomovaného Institutu Roberta Kocha v Berlíně.

Dětská obrna je nevyléčitelná nemoc, která postihuje právě děti mladší pěti let. Virus způsobuje ochrnutí. Zhruba pět až deset procent ochrnutých umírá.

 

Právě se děje

Další zprávy