Povstalci a islamisté se v Sýrii střetli, 50 mrtvých

ČTK ČTK
12. 10. 2013 23:15
Situace dokládá rostoucí soupeření mezi dvěma skupinami bojujícími proti režimu
Momentka z bojů v Sýrii. Snímek je ilustrační.
Momentka z bojů v Sýrii. Snímek je ilustrační. | Foto: Reuters

Damašek - Skoro 50 ozbrojenců přišlo v posledních dnech o život v bojích mezi radikálními islamisty a povstalci v Halabu na severu Sýrie. Oznámila to v sobotu agentura AFP s tím, že tato situace dokládá rostoucí soupeření mezi dvěma skupinami bojujícími proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

V bojích se střetla jednotka Syrské svobodné armády (FSA), sdružující umírněné rebely podporované ostatními arabskými státy a Západem, a muži organizace, která si říká Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL).

"Nejméně 30 mužů z brigády FSA a 14 z ISIL zahynuli v bojích. Tato bilance by se mohla ještě zhoršit," ohlásila Syrská organizace pro lidská práva (OSDH). Boje se od čtvrtka odehrávají na severu a východě města, nad kterým Asadův režim ztratil kontrolu a kde své pozice posilují islamisté, kteří se podle umírněné opozice snaží "ukrást revoluci".

V regionu na severu země současně vládní jednotky provádějí bombardování a dělostřelecké ostřelování pod záminkou, že chce oblast zabezpečit, než dorazí inspektoři Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

V samém Damašku dnes přišli o život čtyři civilisté, včetně osmileté dívky, při výbuchu minometných granátů v centru města a na západním předměstí, kontrolovaných Asadovým režimem. Dva minometné granáty dopadly podle zdrojů agentury AP také nedaleko hotelu Four Seasons, kde jsou ubytováni pracovníci OSN a chemičtí experti. Podle jednoho z pracovníků OSN to ale nevypadalo, že se hotelu dvojí exploze dotkla.

OSDH odhaduje, že od vypuknutí bojů na jaře 2011 přišlo v občanské válce o život na 115.000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy