Šéf OSN nastínil, jak zničit Asadův chemický arzenál

Zahraničí Michal Žák Zahraničí, Michal Žák
8. 10. 2013 16:36
Přinejmenším sto expertů, základna na Kypru a termín do 30. června 2014.
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun | Foto: Reuters

Damašek / New York - Přinejmenším sto expertů, základna na Kypru a termín do 30. června 2014.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun nastínil v desetistránkovém dopise pro Radu bezpečnosti OSN plány, jak se vypořádat se syrským chemickým arzenálem.

Likvidace více než 1000 tun nebezpečných látek podle něj bude "nebezpečnou a bezprecedentní operací", jaká doposud neměla obdoby.

To vše uprostřed občanské války, jež si doposud vyžádala přes 100 000 mrtvých a vyhnala z domovů několik milionů Syřanů.

Tři fáze...

Tým by se měl podle šéfa Spojených národů skládat z odborníků OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). V zemi už nyní působí na tři desítky expertů, kteří koncem minulého týdne zavítali do jedné z továren a zahájili tam práci.

Ačkoliv zbraně by měly být zlikvidovány do konce června, celá operace podle něj zabere přinejmenším rok. Skládat by se přitom měla ze tří fází.

Ty první dvě - tedy prověření existujících skladů a zajištění toho, aby už režim nemohl vyrábět další chemické zbraně - by měly skončit nejpozději 1. listopadu. Posléze by měla přijít na řadu likvidace samotných bojových látek.

Aby se celý proces urychlil, šéf OPCW Ahmet Üzümcü oznámil, že do Sýrie vyšle druhou skupinu expertů.

... nebezpečné akce

Pan Ki-mun upozorňuje, že je celá akce nadmíru nebezpečná.

"Těžké ostřelování, letecké údery, minometná palba a nevybíravé ostřelování civilních oblastí jsou samozřejmostí," vypočítává v dopise s tím, že "bojová linie se mění velmi rychle".

Jeden příklad za všechny: jen pár hodin před příjezdem prvních expertů dopadly poblíž jejich hotelu dva minometné granáty.

V Sýrii navíc - na obou stranách konfliktu - operuje bezpočet zahraničních bojovníků, kteří nejsou nijak pod kontrolou. Zatímco po boku Asadových vojáků bojují příslušníci libanonského Hizballáhu, opozici podporují mimo jiné radikálové z organizací napojených na Al-Káidu.

Asad spolupracuje. Zatím

Panův plán ještě musí posvětit Rada bezpečnosti OSN. Ta by mu ale podle listu The Washington Post měla dát zelenou, obzvláště poté, co se USA a Rusko dohodly koncem září na znění rezoluce.

Sýrie prozatím podle vyjádření diplomatů spolupracuje. V pondělí si dokonce vysloužila pochvalu amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, donedávna jednoho z hlavních zastánců vojenské intervence.

 

Právě se děje

Další zprávy