Zeman naštval Palestince, Hrad se snaží mírnit situaci

Zahraničí Michal Žák ČTK Zahraničí, Michal Žák, ČTK
Aktualizováno 4. 10. 2013 20:30
Prezident pobouřil výrokem, že chce přesunout velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma
Palestinský muslim se modlí před Omarovou mešitou v Jeruzalémě.
Palestinský muslim se modlí před Omarovou mešitou v Jeruzalémě. | Foto: Reuters

Praha/Ramalláh - Český prezident Miloš Zeman narušuje mírový proces mezi Izraelem a Palestinou.

Tvrdí to alespoň člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny Saíb Irikát.

V prohlášení zaslaném ČTK tak reagoval na Zemanova úterní slova, že by byl rád, aby se česká ambasáda přesunula z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Status města je přitom jedním z nejkontroverznějších bodů veškerých jednání.

Zeman svůj návrh v minulých dnech uvedl na Dnech pro Izrael v Hradci Králové. Se Zemanem nesouhlasí někteří čeští politici.

Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček nicméně České televizi řekl, že Zemanův výrok byl vytržen z kontextu.

"To, co pan prezident myslel, bylo vyjádření jeho důvěry a víry v to, že mírový izraelsko-palestinský proces skončí principem dvou států a v té chvíli Česká republika samozřejmě radostně přenese svoji ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma," uvedl Kmoníček.

Počkám si na novou vládu

Prezident s nápadem na přemístění úřadu přišel v úterý, kdy zavítal na Dny Izraele v Hradci Králové.

První jednání po letech

Mírový proces několik posledních let paralyzovaly útoky palestinských radikálů, rekrutujících se především z hnutí Hamás. Po tříleté přestávce se rozhovory podařilo obnovit teprve letos v srpnu, a to díky snaze ministra zahraničí USA Johna Kerryho.

Samotnému startu rozhovorů předcházelo propuštění 26 Palestinců, kteří si odpykávali dlouhé tresty za útoky proti Izraeli. Židovský stát je pustil na svobodu, aby ukázal dobrou vůli.

Zdroj: Zahraničí

"Počkám si, jaká bude vláda nová a svým nezaměnitelným osobním kouzlem se pokusím budoucího premiéra a ministra zahraničí přesvědčit, aby uvažovali o této myšlence," citoval ho server iDnes.cz.

Podle Irikáta ovšem obdobnými vyjádřeními "ničí vynaložené úsilí o dosažení dohody". Vyzval proto Ligu arabských států a další organizace ke svolání mimořádných zasedání na úrovni ministrů.

Jablko sváru

Prezident do židovského státu zavítá příští týden. Během třídenní návštěvy se mimo jiné sejde se svým protějškem Šimonem Peresem, jehož označuje za "dlouholetého přítele".

Zeman už v roce 2002 během své návštěvy Izraele popudil Palestince, když Jásira Arafata nepřímo označil za teroristu. Později také proslul ostrými výroky na adresu islámu a muslimů. Například prohlásil, že umírněný muslim je něco jako umírněný nacista.

Status Jeruzaléma je dlouhodobě jedním z ústředních problémů vztahů mezi oběma národy. Izrael ho prohlásil za své nedělitelné hlavní město.

Většina zemí světa tento krok neuznává, proto mají svá velvyslanectví v Tel Avivu.

Výjimku tvoří jen několik zemí (USA či Itálie), které mají ve městě své konzuláty. Bolívie a Paraguay pak mají podle izraelského serveru ambasádu na předměstí Jeruzaléma.

 

Právě se děje

Další zprávy