Zadržený Čech musí zůstat v Egyptě, rozhodl prokurátor

ČTK ČTK
3. 10. 2013 17:41
Otec a manžel zavražděných turistek v Hughardě počká na další vývoj vyšetřování.
Komplex, kde byla česká rodina ubytována.
Komplex, kde byla česká rodina ubytována. | Foto: Aktuálně.cz

Hurgada (Egypt) / Praha - Český občan, jehož žena a dcera zemřely za záhadných okolností v Hurgadě, nadále nesmí vycestovat z Egypta. Českým úřadům to dnes sdělila nejvyšší prokuratura v Káhiře. 

Ta zároveň nestanovila žádnou lhůtu, jak dlouho musí Čech v zemi zůstat, čeká se na další vývoj vyšetřování, řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová.

"Nejvyšší prokuratura v Káhiře nám sdělila, že prodlužuje pobyt pana K. v Hurgadě s tím, že neurčila, na jak dlouho to bude," prohlásila mluvčí Černínského paláce. Informaci egyptské úřady sdělily českému zastupitelskému úřadu v Káhiře a ten ji už předal i českému občanovi v Hurgadě.

"Čeká se na výsledek lékařské zprávy, která by snad měla být v těch následujících týdnech. Od toho se odvine další postup," dodala Grohová. Jak dlouho vše bude trvat, se podle ní nedá odhadovat.

Šestatřicetiletá Češka a její osmiletá dcera zemřely na konci července v hotelovém pokoji v Hurgadě. Našel je manžel a otec, který řekl, že všichni tři trpěli střevními a žaludečními problémy. 

Původní verzi o otravě z jídla zpochybnil ředitel nemocnice v Hurgadě, který v českých médiích řekl, že obě mrtvé měly žaludky rozleptané silným jedem.

Poté se objevily spekulace, že za úmrtími obou Češek stojí otec rodiny. Muž nebyl z ničeho obviněn, ale egyptská prokuratura trvala na tom, že by měl být v Egyptě po celou dobu vyšetřování.

 

Právě se děje

Další zprávy