Fotbalový šampionát v Kataru chystají novodobí otroci

Michal Žák Zahraničí Michal Žák, Zahraničí
26. 9. 2013 14:55
Tisíce Nepálců jsou v bohatém emirátu nuceny pracovat v nelidských podmínkách.
Sportovní hala Aspire v katarském Dauhá je největší víceúčelovou sportovní halou na světě.
Sportovní hala Aspire v katarském Dauhá je největší víceúčelovou sportovní halou na světě. | Foto: www.aspire.qa

Dauhá - Do fotbalového mistrovství světa v Kataru sice zbývá dlouhých devět let, přípravy už v malém emirátu v Perském zálivu ale běží naplno.

Přesto vyvstává otázka, zda by se šampionát měl v jedné z nejbohatších zemí světa konat.

Jak napsal britský deník The Guardian, země kvůli přípravám najala tisíce dělníků z Nepálu. Ti jsou ale nuceni pracovat v otrockých podmínkách.

Mrtvých budou tísíce, tvrdí odbory

Podle listu v posledních týdnech zemřely desítky lidí, často na selhání srdce či při nehodách na pracovišti. Během letních měsíců to byl bezmála jeden denně.

Mezinárodní odborová konfederace (ITUC) dokonce odhaduje, že než se v roce 2022 poprvé kopne do fotbalového míče, zemřou přinejmenším 4000 dělníků.

Bez mzdy, vody...

Tisíce dalších čelí nevídanému zneužívání, jež lze - podle standardů Mezinárodní organizace práce (ILO) - přirovnat k otroctví.

Mnozí Nepálci nedostali už měsíce zaplaceno, přitom jsou zadluženi, jelikož kvůli práci v Kataru museli zprostředkovatelům zaplatit nemalé částky. Zaměstnavatelé jim navíc zabavují doklady, čímž z nich de facto dělají ilegály. Na stavbách v poušti jim ke všemu odepírají přístup k pitné vodě.

"S prázdným žaludkem jsem pracoval 24 hodin. Dvanáct hodin práce a pak celou noc bez jídla," líčí pro změnu 27letý Ram Kumar Mahara. "Když jsem si stěžoval, manažer mě napadl a vykopl z tábora, kde jsem žil, aniž by mi zaplatil. O jídlo jsem musel žebrat u dalších dělníků."

"Hluboké znepokojení"

Zhruba třicet lidí se proto obrátilo na nepálskou ambasádu v katarské metropoli Dauhá, aby jim pomohla uniknout brutálním podmínkám.

"Rádi bychom odešli, ale firma nás nepustí. Štve mě, jak s námi zacházejí, ale jsme bezmocní. Lituji, že jsem sem přišel, ale co mám dělat?" zoufá si jeden z dělníků, který pracuje na stavbě zcela nového města Lusail.

"Firma si od každého nechala dva měsíční platy, aby nám zabránila v odchodu," přitakává jeho kolega. Součástí obřího projektu Lusail City s rozpočtem 45 miliard dolarů (v přepočtu přes 860 miliard korun) je i stadion pro více než 86 000 lidí.

Nejmenovaný člen organizačního výboru šampionátu ve fotbale 2022 je podle listu The Guardian zprávami o chování mnohých firem "hluboce znepokojen" a "bere je s maximální vážností". "Byli jsme informováni, že příslušné státní orgány už obvinění vysvětlují," řekl.

Útrapy, krev a pot

Odhaduje se, že celkem se na přípravách šampionátu (tedy výstavbě stadionů, silnic, přístavů či hotelů nezbytných pro turnaj) bude podílet až půldruhého milionu migrantů.

Katar chce do výstavby infrastruktury investovat až 200 miliard dolarů, což představuje bezmála čtyřnásobek ročního rozpočtu České republiky.

"Každý mluví o dopadech extrémního katarského horka na pár stovek fotbalistů, ale ignorují útrapy, krev a pot tisíců zahraničních pracovníků, kteří budují stadiony pro mistrovství světa ve směnách, jež trvají i osminásobek běžného fotbalového zápasu," posteskl si Umeš Upadyja, šéf Nepálské odborové federace.

 

Právě se děje

Další zprávy