Sýrie odevzdala první seznam svého chemického arzenálu

ČTK ČTK
20. 9. 2013 19:30
Jde ale jen o částečný dokument, svět čeká více.
Syrský prezident Bašár Asad odhadl náklady na likvidaci syrských chemických zbraní na jednu miliardu dolarů.
Syrský prezident Bašár Asad odhadl náklady na likvidaci syrských chemických zbraní na jednu miliardu dolarů. | Foto: Reuters

Haag - Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) obdržela v pátek od Sýrie první verzi seznamu jejího arzenálu chemických zbraní.

Podle mluvčí OPCW citované agenturou Reuters ale jde o částečný dokument a organizace čeká od Damašku více.

Mluvčí Michael Luhan pak podle agenturních zpráv upřesnil, že syrskou deklaraci nyní ověřuje příslušné oddělení OPCW. Žádné podrobnosti o obsahu dokumentu prý organizace nezveřejní.

"Obdrželi jsme část požadovaného seznamu a čekáme více," řekla podle agentury Reuters jiná nejmenovaná mluvčí OPCW. Neupřesnila ale, co ještě chybí v dokumentaci, kterou jeden z diplomatů OSN označil za "docela dlouhou".

Sýrie vlastní odhadem 1000 tun chemických látek, které se zavázala zlikvidovat na základě rusko-amerického návrhu s cílem odvrátit americký úder na Sýrii v reakci na chemický útok u Damašku z 21. srpna.

Rodí se plán USA a Ruska. V rozbité zemi to půjde těžko

Tento plán, na němž se ministři zahraničí USA a Ruska shodli minulou sobotu v Ženevě, ukládá režimu v Damašku deklarovat do týdne jeho chemický arzenál, včetně názvu, typu a množství jednotlivých otravných látek a místa jejich uskladnění. Syrské chemické zbraně pak mají být do do poloviny příštího roku vyvezeny ze země a zlikvidovány.

Syrský prezident Bašár Asad ve středu v rozhovoru pro americkou televizi Fox News odhadl náklady na likvidaci syrských chemických zbraní na jednu miliardu dolarů a časovou náročnost tohoto procesu nejméně na jeden rok. Experti ovšem pochybují, že se v podmínkách občanské války v zemi vůbec podaří rusko-americký plán realizovat.

Výkonný výbor OPCW se měl v neděli sejít k jednání o likvidaci syrského chemického arzenálu. V pátek ale mluvčí organizace bez uvedení důvodu oznámil, že ohlášená schůzka výboru se odkládá na neurčito.

 

Právě se děje

Další zprávy