Sýrie dala Rusku důkazy, že za útokem jsou povstalci

Zahraničí Michal Žák Zahraničí, Michal Žák
18. 9. 2013 19:25
Rezolucí o Sýrii se budou ve středu zabývat členové Rady bezpečnosti OSN.
Foto: Reuters

Moskva/Damašek - Sýrie předala Rusku "fyzické důkazy", že za srpnovým chemickým útokem na předměstí Damašku stojí povstalci, kteří už 30 měsíců bojují proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Agentura Interfax napsala, že náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov je převzal z rukou šéfa syrské diplomacie Valída Mualima.

Vrátíme se

To vše jen pár desítek hodin poté, co zpráva OSN ukázala, že smrt mnoha stovek lidí způsobilo v syrské metropoli zhruba 350 litrů sarinu a útočníci použili rakety země-země. Podle Rjabkova jsou ale vývody inspektorů "zpolitizované a předpojaté".

Po jednání s Mualimem nicméně novinářům řekl, že Sýrie je plně připravena spolupracovat při ničení svého chemického arzenálu. Na plánu likvidace se o minulém víkendu v Ženevě dohodli ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov.

Proti Rjabkovovým výrokům se ostře ohradil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. "Nikdo nemůže zpochybňovat objektivitu inspektorů OSN," řekl agentuře AFP.

Paříž patří v syrské otázce k nejbližším spojencům Washingtonu a prosazuje v Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce, která by Damašku hrozila vojenským zákazem. Proti tomu se ale staví Rusko.

Důkazy od syrské vlády, že chemický útok u Damašku z 21. srpna byl dílem povstalců, hodlá Rusko předložit Radě bezpečnosti OSN. "Samozřejmě vše předvedeme v RB OSN," řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a dodal, že i tak má Moskva "spoustu informací" o povstalecké "provokaci".

"Máme dost důkazů, že informace o použití chemických zbraní vyjadřují skutečnost, že opozice pravidelně páchá provokace, aby vyvolala údery a intervenci proti Sýrii," řekl ruský ministr. Obdobně se již dříve vyjadřoval ruský prezident Vladimir Putin.

Rjabkov se v Damašku setkal se syrským prezidentem Bašárem Asadem, který ocenil pevný postoj Moskvy při podpoře Damašku. Stanovisko Ruska, které odmítá použití síly proti Sýrii, podle syrského prezidenta "napomáhá nastolení nového světového řádu".

"Prezident Asad poděkoval Rusku za podporu Sýrie v jejím boji se zuřivými útoky teroristů, které podporují okolní arabské země a Západ," uvedla ve zprávě o setkání Rjabkova s Asadem syrská televize.

Tým zbrojních inspektorů se do Sýrie v brzké době vrátí, aby vyšetřil další údajné chemické útoky. "Nemohu říci kdy, ještě se to nerozhodlo, ale bude to brzo," prohlásil šéf skupiny Ake Sellström.

Narazí Západ na odpor Východu?

Stálí členové Rady bezpečnosti OSN budou navíc v New Yorku jednat o návrhu rezoluce, která by se měla věnovat právě arzenálu prezidenta Bašára Asada.

Dokument předložili Američané, Britové a Francouzi na základě víkendové dohody. A podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna musí být vynutitelný. "Nejefektivnější cestou" k tomu je podle něj odkaz na sedmý článek Charty OSN umožňující použití síly v případě, že Sýrie svým závazkům nedostojí.

Právě kvůli tomu by ale Západ mohl narazit na odpor Ruska a Číny, které dlouhodobě blokují rezoluce o Damašku.

Pentagon se rozhodl ponechat své síly ve východním Středomoří, aby byly k dispozici pro případnou akci proti Sýrii v případě, že by diplomacie neuspěla.

"Je jasné, že jasná hrozba použití síly spustila diplomatický proces. Musíme si uchovat možnost vojenského řešení," prohlásil americký ministr obrany Chuck Hagel.

 

Právě se děje

Další zprávy