Temná vize německé rozvědky: Syrská válka potrvá roky

Martin Novák Martin Novák
10. 9. 2013 6:00
Rusko navrhuje, aby Sýrie předala své chemické zbraně pod mezinárodní dohled.
Zničená ložnice po těžkých bojích ve městě Aríha.
Zničená ložnice po těžkých bojích ve městě Aríha. | Foto: Reuters

Damašek/Berlín - Nejsou důkazy, že za chemickým útokem v Damašku stojím já, hájí se v rozhovoru pro americkou televizi CBS syrský prezident Bašár Asad.

Německá rozvědka BND paradoxně ve své nové zprávě uvádí, že syrský prezident může mít pravdu. Ačkoliv němečtí zpravodajci jsou si stejně jako jejich američtí, francouzští či izraelští kolegové téměř jisti, že chemické zbraně nasadili vojáci loajální Asadovi, mohlo se tak prý stát bez vědomí prezidenta.

Rozvědka se opírá o odposlechy, ze kterých vyplývá, že Asad možná osobně útok 21. srpna, který si vyžádal nejméně několik stovek, či dokonce přes tisíc obětí, nenařídil. Němci odposlouchávají hovory ze speciální lodě, umístěné ve Středozemním moři.

Už dříve šéf BND Gerhard Schindler uvedl, že odposlech hovoru mezi členem Hizballáhu a íránským velvyslanectvím v Bejrútu ukázal, že Asadovi spojenci jsou přesvědčeni o vině režimu a považují nasazení nervových plynů za velkou chybu.

Německá BND má v Libanonu a Sýrii exkluzivní kontakty díky tomu, že v minulosti často působila jako prostředník při jednání mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh.

Pokud má německá rozvědka pravdu, znamenalo by to, že Bašár Asad už nemá své ozbrojené síly zcela pod kontrolou a někteří lidé uvnitř režimu začínají jednat na vlastní pěst.

K těmto závěrům se ale nekloní americká vláda. Ministr zahraničí John Kerry v pondělí prohlásil, že sklady chemických zbraní mají pod kontrolou tři lidé, kteří také mohou jako jediní rozhodnout o jejich nasazení.

Jsou jimi prezident Bašár Asad, velitel elitní 4. obrněné divize a Republikánské gardy Mahír Asad (mladší bratr prezidenta) a ještě jeden generál, jehož jméno Kerry neuvedl.

"Asadův režim je Asadův režim a tento režim vydává rozkazy. My jsme zachytili vysoké představitele režimu, jak udílejí nařízení pro přípravu chemického útoku a angažují se v těchto přípravách."

USA tedy trvají minimálně na politické odpovědnosti syrského prezidenta.

Foto: Reuters

Kerry v pondělí Asada vyzval, aby do týdne předal do zahraničí všechny své chemické zbraně, pokud se chce americkému úderu vyhnout. Sám ale hned dodal, že to Asad určitě neudělá.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov navrhl, aby Sýrie své skaldy chemických zbraní dala pod mezinárodní dohled. Podle něj by se tak mohlo zabránit aemrickému útoku.

A ještě jeden závěr německé rozvědky, který pro obyvatele Sýrie nevyznívá dobře: BND se podle Gerharda Schindlera domnívá, že prezident Asad si i přes americký útok udrží kontrolu alespoň části syrského území a že občanská válka zřejmě potrvá ještě několik let.

"Asad nemá šanci rebely úplně porazit, ale je schopen blokovat jejich další postup," uvádí se ve zprávě Spolkové zpravodajské služby (BND).

Foto: Reuters, Jiří Kropáček, Martin Novák

Obama plánuje třídenní omezený úder proti syrskému režimu, ale není jasné, kdy k němu má dojít. Senát má hlasovat o návrhu útoku ve středu, Sněmovna reprezentantů ho teprve pak začne projednávat. Podpora útoku ve sněmovně je přitom krajně nejistá.

Evropská unie vyzvala Obamu, aby s intervencí počkal na výsledky expertů OSN, kteří analyzují vzorky látek odebraných v Damašku po 21. srpnu. Tyto výsledky ale budou nejdříve za dva týdny a tým OSN navíc nemá mandát určit, kdo chemické zbraně v Sýrii použil. Může pouze říci, o jaký plyn se jedná.

 

Právě se děje

Další zprávy