Drastické video z Damašku má přesvědčit svět o Sýrii

ČTK Domácí ČTK, Domácí
8. 9. 2013 17:50
Senát USA zveřejnil videa z chemického útoku. Bašár Asad výslovně popřel, že by za ním stál.
Záběry zasažených civilistů.
Záběry zasažených civilistů. | Foto: Reuters

New York - Napětí před očekávaným americkým útokem v Sýrii se stupňuje.

Americký senát zveřejnil videozáznamy pořízené těsně po chemickém útoku na Damašek 21. srpna a prostřednictvím zpravodajské televizní stanice CNN, která je uvedla jako první, se rozšířila do světových médií.

Videí je celkem třináct a ukazují postižené civilisty zmítajících se v křečích a s pěnou u úst, anebo ještě drastičtější záběry na vyskládaná mrtvá těla dětí.

Americký ministr zahraničí John Kerry přiznal, že sdílením videozáznamů obětí chemického útoku v Sýrii s médii chce americká vláda přesvědčit občany a Kongres o nutnosti vojenského zásahu proti syrskému režimu. List The Los Angeles Times pak zveřejnil informace, že USA rozšiřují nadále seznam cílů, na něž by měl být útok veden, a že akce by měla být omezená a trvat tři dny.

Syrský prezident Bašár Asad naopak v rozhovoru pro televizi CBS naznačil, že v případě amerického vojenského útoku na Sýrii podniknou jeho spojenci odvetu.

Z 28 zemí Evropské unie se za chystaný úder postavila zatím jen Francie a Dánsko. Z Vatikánu se proti válce jasně vyslovil papež František.

Přesvědčit Ameriku

Pravost záznamů byla potvrzena. Podle příznaků, které zachycují, byli oběti zasaženy plynem sarin. Ten se do těla dostává plícemi, přes sliznici nebo skrz pokožku a ochromuje nervovou soustavu.

John Kerry po setkání se zástupci Ligy arabských států v Paříži podotkl, že je z videí jasné, že "útok není něčím, co mohou Američané ignorovat" a že jím byla překročena nejzazší mez (červená linie) pro celý svět. Podle Kerryho je důležité, aby Američané záběry viděli a uvědomili si to.

Syrský prezident Bašár Asad však v rozhovoru pro americkou televizi CBS výslovně popřel, že by za použitím chemických zbraní stál. Zmíněné televizi CBS řekl, že s chemickým tokem na Damašek nemá nic společného. Důkazy použití chemických zbraní nejsou přesvědčivé, řekl Asad.

Bílý dům mlčí

Bílý dům tvrdí, že má k dispozici odposlech rozhovorů vysokých syrských státních úředníků o chemických zbraních, a navíc i přepisy armádních rozkazů k přípravě na chemický útok. Zároveň však vláda USA říká, že důkazy jsou tajné a že je poskytne jen poslancům Kongresu na neveřejných zasedáních a hlavním americkým spojencům.

Na odvysílané záběry se podívejte zde.

Britský list Sundy Times zveřejnil informaci, že do Británie bylo k vyšetření tajně dopraveno několik lidí, kteří se minulý měsíc na východě Damašku při chemickém útoku otrávili. Při testech tří osob prý byly zjištěny stopy smrtícího sarinu, což podle listu znamená pro Londýn důkaz, že 21. srpna byla skutečně na předměstí syrského hlavního města použita otravná látka. Ministerstvo zahraničí Spojeného království odmítlo zprávu o pobytu pacientů v Londýně potvrdit.

O důkazech o použití sarinu hovořil britský premiér David Cameron na vrcholné schůzce skupiny G20 v ruském Petrohradu. Podle listu The Daily Mail je stav zhruba tří Syřanů dopravených do Británie stabilní.

Útok na tři dny

Spojené státy momentálně rozšiřují seznam plánovaných cílů pro útok na Sýrii, akce má být ohraničená a nemá trvat déle než tři dny.

Plánovači Pentagonu nyní zvažují, jaké zbraně do útoku nasadit - kromě raket Tomahawk odpálených z lodí ve Středozemním moři to mohou být i bombardéry a svazek amerických lodí operujících v Rudém moři.

Nejvzdálenější cíp syrského území je asi 1300 kilometrů daleko od místa, kde se americká flotila nachází. Dosah raket Tomahawk tak umožňuje americkým lodím kotvit v takové vzdálenosti od syrského území, kde jim nehrozí žádná odveta.

Obama burcuje

Ještě před zveřejněním videí v médiích apeloval na veřejnost Barack Obama, který se chystá na sérii interview a na projev k národu.

"Nemůžeme zůstat slepí vůči záběrům ze Sýrie (...) Proto žádám členy Kongresu z obou stran, aby se sjednotili a jednali, abychom se zasadili o takový svět, v jakém chceme žít, svět, který chceme zanechat pro naše děti a budoucí generace," burcoval.

Oslovit své spoluobčany se chystá i Obamův nejvýznamnější spojenec, francouzský prezident François Hollande. Stát by se tak mělo "ke konci příštího týdne", tedy po hlasování o zásahu v Sýrii v americkém Kongresu a po zveřejnění zprávy inspektorů OSN, kteří útok u Damašku vyšetřovali.

O tom, že zásah v Sýrii je nevyhnutelný, je přesvědčen i bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V České televizi však zopakoval svůj postoj, že jde o špatné řešení.

 

Právě se děje

Další zprávy