Akce proti Sýrii má trvat tři dny, cílů je víc než 50

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 9. 2013 13:20
List The Los Angeles Times přinesl další podrobnosti o chystaném útoku
Obama hovoří o možném útoku na Sýrii.
Obama hovoří o možném útoku na Sýrii. | Foto: Reuters

Los Angeles - Spojené státy neustále rozšiřují seznam plánovaných cílů pro útok na Sýrii, akce ale má být ohraničená a nemá trvat déle než tři dny. Napsal to dnes americký list The Los Angeles Times.

Podle jeho informací má zahájit soustředěný útok raket s plochou dráhou letu, po němž bezprostředně přijde další vlna útoků na cíle, které první úder nezničil.

List tak potvrzuje dřívější zprávy amerických médií, že seznam původně zhruba 50 cílů amerického úderu se postupně rozšiřuje. Plánovači Pentagonu nyní zvažují, jaké zbraně do útoku nasadit - kromě raket Tomahawk odpálených z lodí ve Středozemním moři to mohou být i bombardéry a svazek amerických lodí operujících v Rudém moři.

"Po každém úderu bude následovat vyhodnocení, útoků bude několik. Všechno se odehraje během 72 hodin s jasným náznakem, že je hotovo," řekl listu armádní zdroj obeznámený s přípravou útoku.

Navzdory těmto plánům dnes britský ministr zahraničí William Hague varoval před nečinností ohledně Sýrie. Uvedl, že "riziko, že se nic nebude konat" v odvetě za chemický útok v zemi, je větší než to, že se něco podnikne.

Obamova vize

Sám prezident Barack Obama prý není stoupencem masivního leteckého bombardování syrského území a přimlouvá se za omezený rozsah útoku.

Řada amerických armádních expertů ale pochybuje o tom, že i delší útočná akce by mohla podlomit síly prezidenta Bašára Asada natolik, aby ho odradila od dalšího nasazení chemických zbraní. Vzdušný úder bude prý spíš demonstrací síly a na reálném poměru sil mnoho nezmění.

Asadova armáda bude podle odhadu expertů mít dostatek sil, aby kontrolovala situaci. Občanská válka ale přesto může trvat ještě další dva roky, soudí zpravodajští experti oslovení listem The Los Angeles Times.

Podle agentury AP nyní ve východním Středomoří operují americké raketové křižníky USS Gravely DDG 107, USS Mahan DDG 72, USS Barry DDG 52 a USS Ramage DDG 61.

Jsou vyzbrojeny desítkami raket s plochou dráhou letu Tomahawk, které jsou schopny s mimořádnou přesností zasahovat cíle až ve vzdálenosti 2130 kilometrů. Rakety, které se pohybují v nízkých letových hladinách, jsou dlouhé přes šest metrů a každá nese téměř půltunovou hlavici.

Odkud přijde útok

Nejvzdálenější cíp syrského území je asi 1300 kilometrů daleko od místa, kde se americká flotila nachází. Dosah raket Tomahawk tak umožňuje americkým lodím kotvit v takové vzdálenosti od syrského území, kde jim nehrozí žádná odveta.

V Rudém moři jsou připraveny zapojit se do útoku letadlová loď USS Nimitz, tři torpédoborce a jeden křižník. Každé z těchto plavidel je schopno odpalovat rakety Tomahawk.

Syrské obranné prostředky, mezi nimiž je asi 500 postů protivzdušné obrany a 400 letounů, jsou soustředěny na západě země. Nacházejí se kolem hlavního města Damašku, při libanonských hranicích, v Sýrií kontrolované části Golanských výšin a podél syrského pobřeží Středozemního moře.

 

Právě se děje

Další zprávy