Teroristé mají nový šifrovací program. Unikneme, věří

Zahraničí Kateřina Vítková Zahraničí, Kateřina Vítková
8. 9. 2013 17:00
Islámská skupina předkládá nový software. Na technologii spoléhá i Al-Káida.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa / Thinkstock

Praha - Když Spojené státy začátkem srpna zavřely své ambasády na Blízkém východě a v severní Africe, důvodem bylo to, že zachytily telefonát teroristů.

Globální islámská mediální fronta (GIMF), která propaguje Al-Káidu či pákistánský Tálibán, chce nyní tajným službám notně zkomplikovat život. Vytvořila novou verzi šifrovacího softwaru, který má džihádistům poskytnout výhodu.

"Bude darem, úlevou a bezpečnou zbraní pro naše bratry a jejich komunikaci daleko od očí nepřátel a jejich monitorování," velebí GIMP program. A tvrdí, že ho půjde využít na mobilech s operačními systémy Android a Symbian.

O účinnosti se spekuluje

Dokáže prý šifrovat zprávy i soubory a posílat je e-mailem i na telefony s jinými operačními systémy. Navíc uživatelům umožní bezpečně kontrolovat e-maily a bránit přijímání nezašifrovaných zpráv, napsal server NBC News s tím, že není jasné, do jaké míry je nový software účinný.

Spekulace se vedou v souvislosti s předchozími zpřístupněnými programy. Skupina GIMF totiž není na poli kódování a spolupráce s radikálními islamisty žádným nováčkem. Šifrování nabízí už dlouho, letos navíc vypustila i jeho textovací verzi nazývanou "Tajemství rozhovoru".

Al-Káida na šifrování spoléhá

Jako první program zaznamenala konzultační skupina Flashpoint Partner, která se zabývá kybernetickými a zpravodajskými hrozbami.

Al-Káida na tuto technologii spoléhá. "Například AQAP (Al-Káida na Arabském poloostrově - pozn. red.) v Jemenu povzbuzuje budoucí rekruty v západních zemích, aby jim posílali nápady na navrhované teroristické akce zašifrované softwarem vytvořeným GIMF," vysvětlil analytik Evan Kohlman.

"Opravdu nevíme, jak efektivní nebo neefektivní šifrování je, protože to nikdo na oficiální úrovni veřejně neoznámil. Nicméně podle našeho výzkumu je pravděpodobné, že americké zpravodajské agentury jsou schopné v případě potřeby šifrování prolomit," dodal.

NBC připomněl, že zpráva o novém šifrovacím programu přichází nedlouho po vypuknutí aféry kolem whistleblowera Edwarda Snowdena. Informace ohledně špehování ze strany USA, které vyzradil, vedly podle některých zdrojů ke změně způsobu, jakým spolu teroristé komunikují.

 

Právě se děje

Další zprávy