Chemický útok byl odpovědí na atentát, říká český Syřan

Martin Novák Martin Novák
29. 8. 2013 8:02
Rozhovor s představitelem Iniciativy za svobodnou Sýrii Rašídem Chalílem
Rašíd Chalíl
Rašíd Chalíl | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vše nasvědčuje tomu, že syrský režim prezidenta Bašára Asada bude v nejbližších dnech čelit úderu USA a jejich spojenců. Za použití chemických zbraní, přestože zatím není jasné a ověřené, kdo tyto zbraně minulou středu na předměstí Damašku vypustil.

Aktuálně.cz oslovilo Rašída Chalíla ze syrské komunity v České republice. Je zástupcem Iniciativy pro svobodnou Sýrii, která stojí na straně opozice proti Asadovi.

A.cz: Domníváte se, že plánovaný útok USA a dalších zemí přinese Sýrii něco pozitivního? Ovlivní nějak situaci na bojišti mezi vládou a opozicí?

Myslím, že situaci na bojišti to moc neovlivní. Ale pro opozici to bude, řekl bych, morální vzpruha. Fakt, že Západ dokáže přece jen trochu vojensky pomoci. Ale k žádnému zásadnímu zvratu asi nedojde. Ostatně Američané sami říkají, že cílem těch útoků není Asada svrhnout, ale jen ho napomenout a dát mu najevo, aby nepoužíval chemické zbraně ve velké míře. Jinak dosud tolerovali jejich použití v menším množství.

A.cz: Je vůbec po dvou a půl letech občanské války možná nějaká dohoda? Nějaký kompromis mezi režimem a opozicí, který by vedl k příměří? Nebo válka skončí tehdy, až jedna nebo druhá strana tu druhou zničí?

Kdyby na straně Asada byla vůle najít politické východisko, tak už by k tomu dávno přikročil. Podle mě si ale špičky režimu uvědomují, že na takovou dohodu je pozdě. I proto bojuje zoufalým způsobem, jako je použití chemických zbraní. I když v konečném důsledku tím poškozuje sám sebe.

A.cz: Existuje teorie, že nasazení chemických zbraní - pokud za ním stojí vládní jednotky - možná ukazuje na rozpory uvnitř režimu. Že o nich rozhodl někdo z jeho radikálnější části, který se třeba obává, aby se jiná část mocenské elity nepřiklonila k jednáním a ústupkům. Je to podle vás možné?

Je to možné. Už v minulosti se stalo, že v rámci rodiny Asadů byly rozkoly. Nebo nedávný případ Asadova švagra Šafíka Avsáta, který byl loni za podivných okolností zavražděn. Asadova sestra i matka žijí ve Spojených arabských emirátech. Podle zdrojů přímo ze Sýrie, které mám, za tou akcí s chemickými zbraněmi zřejmě stojí Asadův mladší bratr Mahír (velitel elitní 4. obrněné divize a Republikánské gardy - pozn. red.)

Sice se hovoří o tom, že za výbuchem, který loni zabil Avsáta, ministra obrany a některé další činitele v Damašku, stála opozice, ale já se domnívám, že je oddělal Mahír. Možná chystali něco jako převrat.

A.cz: Mahír tedy má v armádě větší slovo než prezident?

Samozřejmě. Je to voják, má pod sebou Republikánské gardy, což je elita syrské armády. Ten útok měl být odpovědí na pokus o atentát na Bašára Asada, který se odehrál před dvěma týdny v Damašku. Tehdy šlo o raketový útok na jeho konvoj v centru města.

A.cz: V řadách syrské opozice jsou i radikální islamisté, někteří se hlásí k Al-Káidě. Ovládají některé oblasti na severu země. Není toto velký problém pro budoucnost Sýrie?

Problém to je už teď, ale je třeba říci, že tyhle skupiny vyrábí Asadův režim. Pochází to z jeho kuchyně, abych tak řekl. Většinou v těchto skupinách jsou bývalí vězni nebo extrémisté, které režim propustil. Je to uměle vytvořené, protože drtivá většina Syřanů se k takovým excesům staví odmítavě. Podle mne nezískají tito extremisté po válce mnoho prostoru v syrské společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy