USA a Francie chystají úder na Sýrii. Ne svržení Asada

Martin Novák Martin Novák
24. 8. 2013 13:54
USA chystají revizi potenciálních cílů, na které by mohli Američané zaútočit.
Jedna z obětí možného chemického útoku v Damašku
Jedna z obětí možného chemického útoku v Damašku | Foto: Reuters

Analýza deníku Insider - Barack Obama sice zatím mlčí k podezření, že syrská armáda použila ve středu na předměstí Damašku chemické zbraně a zabila možná přes tisíc lidí, ale Pentagon oprašuje plány na omezené údery v Sýrii.

A na straně povstalců už dokonce bojují muži vycvičení americkými instruktory v Jordánsku.

Nelze předpokládat, že nějaká akce provedená USA, Británií a Francií za podpory některých arabských států je otázkou dnů nebo týdnů, byť americké vojenské námořnictvo posiluje svoji přítomnost ve Středozemním moři.

Po opakovaných masakrech a zprávách o nasazení bojových plynů se přece jen o zásahu uvažuje a pracuje se s různými scénáři.

Deník Wall Street Journal, který je obvykle velmi dobře informovaný o plánech ministerstva obrany, píše o "revizi" potenciálních cílů v Sýrii, na které by mohli Američané zaútočit.

Jedná se o letecké základny, baterie dělostřelectva a místa, která mají nějakou spojitost s chemickými zbraněmi, jakými jsou sarin nebo nervový plyn VX.

Francouzské a izraelské zdroje informují o stovkách Syřanů vycvičených na základnách v Jordánsku Američany a bojujících v Damašku. Pronikli tam ve dvou vlnách v polovině srpna.

Právě to mohlo vést k masivní ofenzivě Asadových vojáků na východních předměstích Damašku, která už několik měsíců kontroluje opozice a nemá to odtud daleko do centra metropole.

Největší překážkou pro plánování útoku je skutečnost, že by operace trvala dlouho, byla by drahá, nevyhnula by se civilním obětem a oproti Libyi by ztráty nepochybně zaznamenali i spojenci.

Syrská protiletadlová obrana, budovaná původně proti Izraeli, je patrně nejhustější na světě (s výjimkou Severní Koreje). A díky Rusku je i patřičně modernizovaná. Po celé zemi je odhadem skoro 700 stanovišť protiletadlové obrany vybavených ruskými zbraněmi.

Francouzský expert na Sýrii Frédéric Pichon uvádí, že nedávno měl důvěrný rozhovor s důstojníkem francouzské armády, který se účastnil v nejvyšším velení diskuse o Sýrii. Podle něj se schylovalo ke vzdušnému úderu spojenců loni na jaře, nakonec bylo ale rozhodnutí negativní, protože operace by byla příliš komplikovaná a s nejistým výsledkem...

 

Právě se děje

Další zprávy