Chemický útok v Sýrii zabil stovky lidí, tvrdí opozice

Zahraničí Michal Žák Zahraničí, Michal Žák
21. 8. 2013 18:59
Pokud by se zprávy potvrdily, šlo by o nejhorší incident od začátku občanské války
Syrský aktivista nad těly lidí, kteří podle tvrzení opozice zemřeli při chemickém útoku na damašské předměstí Ghúta. (21. srpna 2013)
Syrský aktivista nad těly lidí, kteří podle tvrzení opozice zemřeli při chemickém útoku na damašské předměstí Ghúta. (21. srpna 2013) | Foto: Reuters

Damašek - Jednotky loajální prezidentu Bašáru Asadovi udeřily na předměstí syrské metropole Damašku.

Zemřely stovky lidí, tvrdí hned dvě opoziční skupiny s tím, že armáda použila chemické zbraně. "Útok se odehrál ve tři hodiny ráno (2:00 SELČ). Většina z těch lidí zemřela doma," řekl Reuters nejmenovaný opoziční zdroj.

Vláda veškerá nařčení odmítla.

Francie, Británie, USA, Lucembursko, Jižní Korea a další státy, stejně jako šéf syrské opoziční koalice Ahmad Džarba, požádaly o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN k projednání údajného chemického masakru v Sýrii. To podle agentury Reuters začne ve středu v 21:00 SELČ; podle nejmenovaného diplomata citovaného agenturou AFP půjde o konzultace za zavřenými dveřmi.

Spojené státy vyjádřily hluboké znepokojení nad zprávami o údajném útoku syrských vládních sil s použitím chemických zbraní. Bílý dům vyzval syrskou vládu i opozici, aby okamžitě umožnily přístup na všechna místa mající význam pro vyšetřování ze strany OSN.

Až 430 mrtvých

Střely s nervovým plynem podle dostupných zpráv dopadly na tři předměstí hlavního města - Ajn Tarmu, Zamalku a Džúbar.

Podle agentury Reuters si vyžádaly nejméně 213 mrtvých, včetně žen a dětí. Vychází z údajů střediska, které sbírá informace o mrtvých z jednotlivých míst bojů, ale upozorňuje, že je nelze nezávisle ověřit. Německá DPA informovala o raketové a dělostřelecké palbě, která stála život dokonce 430 Syřanů.

Podle stanice CNN bylo na provizorní kliniku přivezeno několik stovek zraněných. Místní lékaři potvrdili 30 mrtvých, kteří prý měli před smrtí dýchací potíže.

"Mnoho mrtvých jsou ženy a děti. Když je sem přivezli, měli rozšířené zornice, studené končetiny a pěnu u úst," citovala agentura Reuters jednu ze zdravotních sester. "Lékaři říkají, že jsou to typické příznaky lidí vystavených nervovému plynu."

BBC upozornila, že na serveru YouTube se objevily údajné záběry obětí středečního útoku. Podle něj dokonce zemřelo nejméně 570 mrtvých, ovšem autenticitu záběrů nelze ověřit.

Úder "pod nosem" inspektorů?

Pokud by se zprávy o použití chemických zbraní potvrdily, šlo by o nejhorší podobný útok za bezmála 30 měsíců bojů mezi opozicí a současným vládnoucím režimem.

"Není na tom ani zlomek pravdy," citovala státní televize z vládního prohlášení. "Zprávy jsou pokusem odvrátit pozornost inspektorů OSN od jejich povinností," prohlásil podle oficiální agentury SANA mluvčí kabinetu..

Narážel tak na fakt, že incident se odehrál v době, kdy v občanskou válkou zmítané Sýrii pobývají dvě desítky inspektorů OSN, kteří mají prověřit dřívější obdobné události.

Experti mají prověřit případy ze tří oblastí. Jedním z nich je i povstalecký útok z 19. března, kdy poblíž severosyrského Aleppa zemřelo 26 lidí.

Zvěsti o tom, že se bojující strany nevyhýbají použití chemických zbraní, se šíří už od jara. Francie či Spojené státy z toho viní Asada, podle Ruska k nasazení bojového plynu sarin přistoupili rebelové.

Do bojů v Sýrii se v uplynulých bezmála 30 měsících zapojila řada radikálů. Zatímco po boku povstalců bojují extremisté s vazbami na Al-Káidu, vládním jednotkám pomáhá libanonský Hizballáh.

 

Právě se děje

Další zprávy