Češky v Egyptě otrávil velmi silný jed, zjistili lékaři

Zahraničí Jana Černá, Zahraničí
4. 8. 2013 10:58
Egyptská policie se přiklání k tomu, že žena s dcerou byly zavražděny
Komplex, kde byla česká rodina ubytována.
Komplex, kde byla česká rodina ubytována. | Foto: Aktuálně.cz

Hurghada - Žaludky českých turistek zemřelých v Egyptě byly zcela rozleptané kyselinou, musel na ně působit silný jed.

Českému rozhlasu (ČRo) to řekl šéf státní nemocnice v egyptské Hurghadě, která zjišťuje příčiny smrti ženy a její dcery. Pitva navíc podle ČRo neprokázala průjmové onemocnění.

Oficiální výsledky pitvy nicméně ještě známy nejsou. Podle dnešních Lidových novin (LN) je z vyšetřovacích verzí egyptské policie nyní nejvýše vražda.

"Jed rozhodně nepocházel ze stravy"

Na těla Češek musel podle předběžných informací ředitele hurghadské nemocnice působit extrémně silný jed, který rozhodně nepocházel ze stravy, uvedl ČRo.

Také podle LN stále více indicií naznačuje, že tragická smrt turistek nebyla náhodná. List s odkazem na zprostředkované vyjádření tamní policie napsal, že v tuto chvíli ve vyšetřovacích verzích egyptské policie je "úplně nejvýše" vražda, ze které je podezřelý manžel zemřelé ženy.

Definitivě nicméně do případu úmrtí matky a dcery vnesou světlo výsledky pitvy, která by měla být hotová do týdne.

Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová dnes ČTK sdělila, že od pátku k dispozici žádné nové oficiální informace k případu nemá.

"Na 60 procent je za tím vražda, z níž je podezřelý právě manžel," sdělila Lidovým novinám egyptská policie.

Muž, který tragédii původně označovanou za důsledek otravy jídlem jako jediný z tříčlenné rodiny přežil, je kvůli vyšetřování stále v Egyptě. "Jeho cestovní pas má místní policie," uvedla Grohová.

Český turista v ČT uvedl, že si tragédii nedokáže vysvětlit. Zdravotní problémy prý měl také. "Celý den jsme leželi v posteli, (manželka a dcera) mezitím zvracely, a pak začaly mít průjem," uvedl Čech.

"Byl jsem na tom nejhůř"

Do hotelového komplexu rodina přijela minulý pátek, žaludeční potíže měli prý všichni od pondělního rána. Jedli pouze v hotelu, areál neopustili.

"Já jsem byl na tom nejhůř, protože já jsem chodil zvracet tak šestkrát za hodinu, možná patnáctkrát. Dcera s manželkou to neměly takové strašné jako já," uvedl.

Hotelový pokoj prohledala policie, vyslechla i českého turistu. "Nedokážu si to vysvětlit, jakým způsobem se to mohlo stát," řekl muž.

Rodina původně měla z Hurghady odletět příští týden v pondělí. Muž zatím zůstává v pětihvězdičkovém hotelu Titanic Palace, kde s manželkou a dcerou trávil dovolenou. K dispozici mu je psycholožka vyslaná z Česka.

"V jakém stavu muž je, ale říct nechtěla kvůli lékařskému tajemství," napsal deník.

V zemi je nyní poslední víkend postního měsíce ramadánu, což komplikuje i komunikaci s místními úřady.

"Jsme v informačním vakuu. Stále není jasné, kdy se bude moci náš klient vrátit do republiky, ani kdy by mohlo dojít k převozu těl. Nezbývá nám než čekat," řekla již dříve Dagmar Koutská z pojišťovny Allianz, u které je muž pojištěn.

V případě, že by se věci pohnuly o víkendu, jsou prý i tehdy připraveni zajistit klientovi odvoz domů.

V sobotu Koutská uvedla, že zatím ve vývoji událostí z hlediska pojišťovny nenastal posun a její klient je nadále v hotelu a k dispozici mu je psycholožka.

České turistky zemřely v hotelovém pokoji v noci na úterý. Zemřelé ženě bylo 36 let a její dceři osm.

Mrtvé nalezl otec, respektive manžel, který byl následně rovněž hospitalizován a lékaři mu vypumpovali žaludek. Některá česká média nicméně spekulují, že se muž na soukromé klinice v Hurghadě nezotavoval z otravy, ale z prodělaného šoku po smrti manželky a dcery.

 

Právě se děje

Další zprávy