Egyptská armáda dala Muslimskému bratrstvu ultimátum

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
25. 7. 2013 20:55
Armáda také nepřímo pohrozila, že proti Muslimskému bratrstvu použije tvrdší taktiku.
Nepokoje v Káhiře.
Nepokoje v Káhiře. | Foto: Reuters

Káhira/Washington - Egyptská armáda dala Muslimskému bratrstvu ultimátum. Vyzvala ho, aby do sobotního odpoledne přistoupilo na politické usmíření.

Dvoudenní lhůtu ve čtvrtek oznámil jeden z vojenských představitelů krátce poté, co armáda nepřímo pohrozila, že proti Muslimskému bratrstvu použije tvrdší taktiku.

Bílý dům ve čtrtek egyptskou armádu vyzval k maximální zdrženlivosti. Informovala o tom agentura Reuters.

"Nebudeme iniciovat žádný krok, ale určitě budeme tvrdě reagovat na každou výzvu k násilí ze strany vůdců Muslimského bratrstva nebo jejich podporovatelů. Zavazujeme se ochraňovat pokojné demonstranty bez ohledu na to, koho podporují," řekl zástupce egyptské armády.

Dodal, že Muslimské bratrstvo má na splnění požadavku lhůtu 48 hodin.

Egypt se v tuto chvíli připravuje na další vlnu protestů. Velitel egyptské armády a ministr obrany Abdal Fattáh Sísí totiž vyzval Egypťany, aby v pátek vyšli do ulic a dali tak armádě mandát zakročit proti terorismu a násilí.

Podle Sísího se nicméně nejedná o výzvu k násilí, ale o potvrzení mandátu, který armádě umožní "zakročit proti terorismu".

Sísí je nyní faktickým vládcem Egypta. Jako ministr obrany působil už za Muhammada Mursího. Toho ale 3. července armáda z prezidentského křesla sesadila a drží ho na neznámém místě. Mursího, který byl do funkce zvolen za Muslimské bratrstvo, v úřadu nahradil předseda ústavního soudu Adlí Mansúr.

V Egyptě od té doby stále protestují Mursího stoupenci a odpůrci. Střety si vyžádaly životy stovky lidí.

Sísí podle vlastních slov sesazeného prezidenta nezradil. Slíbil, že se bude držet naplánované politické cesty, která by měla přinést novou ústavu a volby.

Bílý dům ve čtvrtek egyptskou armádu požádal o maximální zdrženlivost. Podle USA by měla udělat vše, co je v jejích silách, aby zabránila potyčkám mezi demonstranty.

Podle mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta je Washington znepokojen řečmi, které vyostřují napětí v zemi. Reagoval tak patrně na výzvu velitele egyptské armády a ministra obrany Abdala Fattáha Sísího, který vyzval Egypťany, aby v pátek vyšli do ulic. "Administrativa nabádá bezpečnostní složky k uplatňování maximální zdrženlivosti a obezřetnosti," řekl Earnest.

 

Právě se děje

Další zprávy