Kerry jedná na Blízkém východě o čtyřstranném summitu

ČTK ČTK
29. 6. 2013 21:00
Kerryho cílem je obnovit mírová jednání, která stagnují téměř tři roky
John Kerry
John Kerry | Foto: Reuters

Jeruzalém - Americký ministr zahraničí John Kerry od čtvrtka intenzivně jedná na Blízkém východě, prozatím ale průlom neoznámil. V souvislosti s jeho snažením se spekuluje, že brzy vyhlásí úmysl uspořádat čtyřstranný mírový summit.

Účastníky by měly být kromě USA také Jordánsko, Izrael a Palestinci. Napsal to v sobotu jordánský list Ad-Dustúr.

Komentátor izraelského rozhlasu to ale zpochybnil a také představitel izraelské vlády podle agentury Reuters nepočítá s brzkým konáním vrcholné schůzky.

Kerry jednal v pátek v Ammánu s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem a v Jeruzalému s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. V sobotu ráno se vrtulníkem znovu přepravil do Ammánu za Abbásem a později se opět vrátil do Jeruzaléma.

Když se jeden z novinářů ptal u Abbásova sídla v Ammánu na pokrok v jednáních, odpověděl Kerry: "Pracujeme tvrdě".

O summitu měl podle jordánských zdrojů původně hovořit na tiskové konferenci ohlášené na sobotní odpoledne na americkém velvyslanectví v Ammánu. Konference ale byla zrušena.

Izraelský deník Haarec informaci o čtyřstranném summitu potvrdil. Podle jeho zdroje by se mohl konat v nejbližších dnech.

Analytik izraelského rozhlasu Čiko Menaše řekl, že o summitu slyšel, ale pochybuje o něm. "To, že zrušili tiskovou konferenci naplánovanou na dnešek, značí, že stále není co oznamovat," řekl.

Izraelský ministr civilní obrany Gilad Erdan později naděje Kerryho "kyvadlové diplomacie" utlumil. V izraelské televizi na dotaz k možnému brzkému konání summitu prohlásil, že to na bezprostřední uspořádání nevypadá. Na vině jsou podle něj "podmínky", které si Abbás stanovil.

Kerryho cílem je obnovit mírová jednání, která stagnují téměř tři roky. O tom, do jaké míry se na svůj úkol soustředil, svědčí i změna v jeho programu. Původně měl na své dvoutýdenní blízkovýchodní a asijské cestě zastávku také v Abú Zabí, ale tu zrušil.

Kerry svou kyvadlovou diplomacií zprostředkovává požadavky jednotlivých stran. Abbásovi například vyřídil izraelské odpovědi na palestinské požadavky, k nimž patří například propuštění části palestinských vězňů. Izrael to prý bude řešit postupně. Dále pak Abbásovi řekl, že Izrael chce v rozhovorech klást důraz na otázky bezpečnosti a hranic.

 

Právě se děje

Další zprávy