Egypt přerušuje diplomatické vztahy se Sýrií

ČTK ČTK
15. 6. 2013 21:55
Jde o zatím nejtvrdší postoj, jaký zaujala nejlidnatější arabská země vůči Sýrii
Muhammad Mursí.
Muhammad Mursí. | Foto: Reuters

Káhira - Egyptský prezident Muhammad Mursí  v sobotu oznámil "definitivní přerušení vztahů" s režimem syrského prezidenta Bašára Asada a nařídil uzavření velvyslanectví v Damašku. Zároveň vyzval libanonské hnutí Hizballáh, aby stáhl své bojovníky ze Sýrie a už nezasahoval do tamější občanské války. Jde podle agentury Reuters tak o zatím nejtvrdší postoj, jaký zaujala nejlidnatější arabská země vůči Sýrii.

"Rozhodli jsme se dnes zcela přerušit vztahy se Sýrií a se současným syrským režimem," prohlásil Mursí na setkání sunnitských duchovních a několika tisíc svých stoupenců na fotbalovém stadiónu v Káhiře.

"Stavíme se proti Hizballáhu při jeho agresi vůči syrskému lidu. Hizballáh musí opustit Sýrii - to jsou vážně míněná slova. Neexistuje žádný prostor nebo místo pro Hizballáh v Sýrii," prohlásil Mursí.

Mursí vyzval také světové mocnosti, aby neváhaly se zavedením bezletové zóny nad Sýrii. To by zabránilo vzdušným útokům na pozice povstalců a usnadnilo tak rebelům cestu k vítězství ve dva roky trvající občanské válce.

Podle Reuters se tak Mursí jednoznačně postavil za syrské povstalce. Doposud zastával mnohem méně konfrontační přístup k Asadovi než například Saúdská Arábie nebo jiné arabské státy v Perském zálivu.

 

Právě se děje

Další zprávy