Syrský Kusajr padl, Paříž kvůli sarinu mluví o zásahu

Michal Žák Michal Žák
5. 6. 2013 20:50
Francie má důkazy, že jednotky prezidenta Asada použily chemické zbraně
Asadovi vojáci vyvěšují vlajku v dobytém Kusajru. Fotografii uveřejnila oficiální agentura SANA.
Asadovi vojáci vyvěšují vlajku v dobytém Kusajru. Fotografii uveřejnila oficiální agentura SANA. | Foto: Reuters

* Syrské armádě vydatně pomohli radikálové libanonského Hizballáhu. * Francie má důkazy, že Asad použil jedovatý plyn sarin. * Podle Paříže není vyloučena vojenská intervence.

Damašek - Jednotky syrského prezidenta Bašára Asada se po týdnech bojů zmocnily jedné z bašt opozice - Kusajru nedaleko hranic s Libanonem.

O dobytí města nejprve informovala státní televize, posléze stažení potvrdili i rebelové.

"Naše hrdinné ozbrojené síly vrátily bezpečnost a stabilitu do celého města Kusajr," citovala agentura Reuters z televizních zpráv. Stanice dodala, že o život přišel "velký počet teroristů".

"Kdokoliv kontroluje Kusajr, kontroluje střed země. A kdokoliv kontroluje střed země, kontroluje celou Sýrii," poukázal brigádní generál Jahjá Sulajmán na fakt, že Kusajr je strategickým místem, jelikož leží na zásobovací cestě z Libanonu.

"Podnikli jsme časně ráno překvapivý útok a vstoupili do města. Oni uprchli," dodal pro Reuters jeden z členů Hizballáhu.

Povstalci informovali, že neodolali ofenzivě, kterou Asadova armáda vedla ruku v ruce s bojovníky radikálního libanonského hnutí.

"Tváří v tvář tomuto množství zbraní a nehorázné intervenci Hizballáhu... zůstaly desítky bojovníků vzadu a jistily odchod svých kamarádů a civilistů," stojí v jejich prohlášení. Zabity podle něj byly stovky lidí.

Důkazy o sarinu

Zpráva o pádu Kusajru přišla jen pár hodin poté, co Francie oznámila, že má důkazy o chemických zbraních.

Ministr zahraničí Laurent Fabius prohlásil, že vzorky, které měly laboratoře k dispozici, jednoznačně potvrdily použití jedovatého plynu sarinu.

Část vzorků krve a moči propašovali v půli dubna ze země reportéři Le Monde, u nich ale podle Fabia nelze určit, kdo chemikálie použil.

"Ve druhém případě ale není pochybností o tom, že to byl režim a jeho společnosti," řekl v televizi. Nejmenovaný diplomatický zdroj posléze doplnil, že ministr hovořil o vzorcích Syřanů ze Sarakíbu v provincii Idlíb. Odebrány byly poté, co město 29. dubna ostřelovala vládní helikoptéra.

O použití chemických zbraní hovoří i v úterý zveřejněná zpráva vyšetřovatelů OSN. Podle ní došlo k nejméně čtyřem případům, ovšem nelze přesně říci, zda na straně Asadových jednotek, či povstalců.

Fabius vyzval Západ ke zvýšení diplomatického tlaku na Bašára Asada. Sám upozornil, že francouzská vláda nyní zvažuje, jak s nastalou situací naložit. Ve hře je podle něj i vojenský zásah.

Francie dlouhodobě patří k nejhlasitějším zastáncům pomoci syrské opozici. Společně s Velkou Británií minulý týden zablokovala prodloužení zbrojního embarga. Na to zareagovalo Rusko oznámením, že syrskému režimu dodá nejen protiletadlové rakety S-300, ale i nejméně deset letounů MiG-29.

 

Právě se děje

Další zprávy