Libye se odvolá, nechce vydat Kaddáfího syna do Haagu

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
3. 6. 2013 8:37
Libye chce, aby Sajf Islám Kaddáfí byl souzen doma
Chycený Sajf Islám Kaddáfí.
Chycený Sajf Islám Kaddáfí. | Foto: Reuters

Tripolis - Libye se odvolá proti rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu (ICC), podle kterého mu má vydat syna bývalého vůdce Muammara Kaddáfího, aby byl souzen z válečných zločinů u soudu v Haagu.

Libye chce, aby Sajf Islám Kaddáfí byl souzen doma. Oznámilo to libyjské ministerstvo spravedlnosti.

"Učiníme, co je potřeba, abychom přesvědčili ICC, že je Libye schopna vést spravedlivý proces v souladu s mezinárodními standardy," řekl tiskové agentuře LANA ministr spravedlnosti Saláh Marghaní.

Libye se domnívá, že ICC nemá právo Kaddáfího soudit, protože země plánuje vlastní soudní proces. ICC podle ní může zasáhnout pouze tehdy, pokud místní právní systém není schopen se s tímto úkolem vypořádat.

Soud v Haagu v pátek oznámil, že se domnívá, že Libye dostatečně neprokázala, že proti Sajfu Islámovi skutečně shromažďuje potřebné důkazy. Obává se také, zda je země schopna zajistit pro Kaddáfího odpovídající vazbu, napsala agentura Reuters.

ICC Kaddáfího syna viní ze zločinů proti lidskosti spáchaných při bojích proti libyjské opozici. Udílel prý rozkazy, jež vedly k mučení a vraždění povstalců. Revoluční události z roku 2011 si vyžádaly životy desítek tisíců Libyjců.

Sajf Islám byl zatčen v Zintánu v listopadu 2011 a od té doby ho tam drží ve vazbě ti, kdo ho dopadli, což je skupina kmenových milicí, která se podílela na libyjských revolučních událostech.

Kaddáfí loni tvrdil, že by byl raději souzen před ICC. Ten může totiž vynést maximálně doživotní trest, zatímco v Libyi by mohl Kaddáfí dostat i trest smrti.

 

Právě se děje

Další zprávy