Analýza: Až syrská raketa dopadne na Tel Aviv, bude zle

Martin Novák Martin Novák
21. 5. 2013 10:30
Izraelská odpověď by šla nepochybně dál, rozpoutala by se skutečná válka
Syrský vůdce Bašár Asad.
Syrský vůdce Bašár Asad. | Foto: Reuters

Damašek/Tel Aviv - Pokaždé když ze Sýrie přicházejí zprávy o masivním bombardování, krutostech páchaných na zajatcích nebo katastrofální humanitární situaci, komentátoři a znalci Blízkého východu si obvykle pokládají otázku, zda to může být ještě horší.

Bohužel může.

Britský nedělník Sunday Times uveřejnil s odvoláním na své zdroje zprávu, že syrská vláda namířila rakety Tišrín s půltunovou hlavicí na největší izraelské město Tel Aviv.

Sunday Times občas publikuje články, které se ukážou jako zavádějící nebo ne zcela ověřené. Ale pozor. Ohledně Blízkého východu se tento list obvykle nemýlí a skutečně mívá přístup k tajným, důležitým informacím.

Navíc je to jedno z mála západních médií, kterému syrský prezident Bašár Asad poskytl rozhovor, a Sunday Times v Damašku zjevně dobré kontakty má.

Rakety, střílené i z pojízdných odpalovacích zařízení, mají zasáhnout izraelské území v případě, že izraelské letectvo znovu napadne syrské armádní konvoje a sklady zbraní, jako se to letos stalo už třikrát.

Asad zřejmě přijal doktrínu čtyřikrát a dost, tentokrát prý hlasitě odpoví.

Dopad takové rakety na Tel Aviv by ve městě způsobil obrovskou spoušť. Izraelská odpověď by šla nepochybně dál než jen k ostřelování skladů zbraní. Rozpoutala by se skutečná válka.

Přečtěte si celou analýzu Martina Nováka v placeném deníku Insider: Jaké by byly obrysy válečného konfliktu? Jaké jsou aktuální postoje Izraele?

 

Právě se děje

Další zprávy