Riceová: Írán a Sýrie podněcují protesty

vid, Reuters
13. 2. 2006 12:06
Washington / Teherán Americká ministryně prohlásila, že místo aby Írán a Sýrie mírnily rozvášněné muslimy protestující proti karikaturám, protesty naopak povzbuzují. Írán její nařčení odmítá.
Americká ministryně zahraničí varuje: protesty můžou přerůst v násilí, je nutno je zastavit
Americká ministryně zahraničí varuje: protesty můžou přerůst v násilí, je nutno je zastavit | Foto: Reuters

"Je dobře známo, že Írán a Sýrie dokážou dostat protestující do ulic, když chtějí," prohlásila včera Riceová v rozhovoru pro americkou televizi ABC. Varovala také před tím, že pokud se násilí nezastaví, mohlo by se vymknout kontrole.

Protesty jsou vyprovokované

"Jsou to vyprovokované protesty a musí se dostat pod kontrolu. Írán a Sýrie mají nad podobnými věcmi velmi dobrý dohled," řekla Riceová v jiném interview pro televizi CBS.

Riceovou včera podpořil také dánský premiér Anders Fogh Rasmussen. "Zdá se mi zřejmé, že některé národy využívají situace, aby odvrátily pozornost od svých vlastních problémů. Patří mezi ně Sýrie a Írán," prohlásil Rasmussen pro CNN.

Íránská vláda tento názor odmítla a po Riceové i Rasmussenovi za to teď požaduje omluvu.

Riceová: Karikatury jsou nepřístojné

Šéfka americké diplomacie také v nedělních rozhovorech připomněla íránský "plán" pomsty za kresby, včetně soutěže o nejlepší karikaturu holocaustu. Největší íránský deník ji avizoval už minulý týden a dnes soutěž zahájil.

Řekla však, že by raději než hrozbu vydavatelům deníku kvůli soutěži viděla, jak íránská vláda zajistí, aby protesty proti karikaturám nepřerůstaly v demonstraci násilí.

Riceová nicméně přiznala, že jí osobně přijdou karikatury proroka Mohameda urážlivé. Připomněla, že nejde jen o svobodu slova v médiích, ale také o jejich zodpovědnost.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Karikatury a protesty bude řešit Solana a nejvyšší instituce islámu

Vzniklou situací kolem protestů a karikatur se nejspíš bude zabývat také nejvyšší muslimská instituce - Organizace islámské konference, které nyní předsedá Malajsie. Podle deníku Malaysia's Star o to ministra zahraničí Sjeda Hamída Albara požádal jeho dánský protějšek Stig Moeller.

O mimořádné setkání organizace také údajně požádal šéf íránské diplomacie Manuchér Mottaki. Dnes míří do Džiddy šéf zahraniční politiky Evropské unie Javier Solana, aby jednal s představiteli organizace, jak zmírnit napětí vyvolané karikaturami.

Dánsko, kde obrázky poprvé v tisku vyšly, už stáhlo své diplomatické pracovníky z Indonésie, Íránu i ze Sýrie, která podle Dánska nezajistila jeho diplomatům adekvátní ochranu. Dánsko také v neděli vyzvalo své občany, aby odjeli co nejdříve z Indonésie, kde minulý týden napadl rozvášněný dav dánskou ambasádu.

Protesty neustávají ani v Asii. Žena v indonéském Banda Ačehu s dánskou vlajkou. Dánové mezitím vyzvaly své obyvatele, aby z této země co nejdříve odjeli
Protesty neustávají ani v Asii. Žena v indonéském Banda Ačehu s dánskou vlajkou. Dánové mezitím vyzvaly své obyvatele, aby z této země co nejdříve odjeli | Foto: Reuters

Protesty pokračují

V muslimských zemích, kde obrázky považují za rouhání nebo dokonce za útok na islám, už bylo při protestech zabito nejméně jedenáct lidí a protesty pokračovaly i dnes.

Vůdce skupiny palestinských uprchlíků v Libanonu, která je věrná Al-Káidě, Usbat al-Ansar prohlásil, že zapálení dánských ambasád v Libanonu a Sýrii by mělo rozpoutat svatou válku proti Západu.

V Pákistánu pozatýkala policie stovky lidí na demonstraci asi šesti tisíc studentů. Podle agentury Reuters tam policisté zakročili obušky a použili i slzný plyn.

Muslimští novináři před soudem

Alžírsko včera pozastavilo prodej dvou proislámských týdeníků, které otiskly kontroverzní karikatury. Šéfredaktoři časopisů Errisala a Ikrá byli zatčeni a budou se zodpovídat soudu.

"Otisknuté obrázky byly rozmazané a doprovázel je článek, který je odsuzoval," hájil svého šéfa jeden z redaktorů týdeníku Ikrá. Soud s novináři, kteří otiskli karikatury, se chystá i v Jordánsku.

 

Právě se děje

Další zprávy