Asadův režim nasadil chemické zbraně, tvrdí USA

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
26. 4. 2013 6:10
"Je to porušení všech zásad konvenční války," řekl šéf Pentagonu Chuck Hagel
Americký ministr obrany Chuck Hagel.
Americký ministr obrany Chuck Hagel. | Foto: Reuters

Abú Zabí/Washington/Londýn - Syrská vláda zřejmě použila menší množství chemických zbraní, pravděpodobně sarin. Ve Spojených arabských emirátech to ve čtvrtek řekl americký ministr obrany Chuck Hagel.

Bílý dům ověřuje první a zatím nepotvrzené zprávy zpravodajců. Další kroky hodlá konzultovat se spojenci. USA ale použití zakázaných zbraní v Sýrii připustily vůbec poprvé.

Zpráva tajných služeb se opírá o rozbor fyziologických vzorků odebraných z míst údajných útoků ohlášených v březnu. Obviňovala se z nich vzájemně opozice a armáda.

Hagel v Abú Zabí prohlásil, že Bílý dům informoval členy Kongresu, že americká rozvědka dospěla "s kolísavým stupněm jistoty" k závěru, že režim syrského prezidenta Bašára Asada použil chemické zbraně, konkrétně sarin. "Je to porušení všech zásad konvenční války," řekl Hagel.

Ministr zahraničí John Kerry novinářům sdělil, že podle jeho informací byly chemické zbraně v Sýrii použity ve dvou případech. Tento týden na zasedání Severoatlantické aliance Kerry řekl, že NATO se musí připravit na možnost, že Damašek nasadí chemické zbraně.

Mluvčí britského ministerstva zahraničí ve čtvrtek sdělil, že také Britové mají informaci o použití chemických zbraní v Sýrii. Londýn vyzval vládu v Damašku, aby spolupracovala při vyšetřování.

"Máme zatím omezené, ale přesvědčivé zprávy o použití chemických zbraní včetně sarinu. Je to velmi znepokojivé, je to válečný zločin," sdělil mluvčí v prohlášení.

Americký prezident Barack Obama v minulosti řekl, že použití chemických zbraní v Sýrii by znamenalo obrat v postoji k syrskému konfliktu. Agentura Reuters napsala, že Obamova administrativa postupuje opatrně, protože se chce vyhnout chybě vlády George Bushe, který rozhodl o invazi do Iráku na základě nikdy nepotvrzených informací o iráckých zbraních hromadného ničení.

"Budeme záležitost konzultovat s našimi spojenci a přáteli, se širším, mezinárodním společenstvím a se syrskou opozicí, abychom rozhodli, jak nejlépe reagovat. V úvahu připadají všechny možnosti," řekl agentuře AFP nejmenovaný americký představitel.

Sarin je vysoce toxická kapalná látka, používaná jako nervově paralytická chemická zbraň. Její výroba je zakázána mezinárodní konvencí z r. 1993. Sarin použili v roce 1995 členové japonské náboženské sekty Óm šinrikjó při teroristickém útoku v tokijském metru, při němž zemřelo 12 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy