Asad přitvrdil, armáda podle Izraele použila chemikálie

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
23. 4. 2013 14:12
Při ofenzivě proti povstalcům zemřelo na předměstí Damašku na 500 lidí
Archivní foto.
Archivní foto. | Foto: Reuters

Damašek - Během několikadenní ofenzivy syrských vládních jednotek na předměstí Damašku zemřelo až 500 lidí.

Ve své zprávě to uvedla opoziční organizace, která zastřešuje povstalce. Objevily se navíc informace o užití nervového plynu sarinu.

Strašlivý masakr, tvrdí opozice

Bilanci z Damašku ovšem nelze z nezávislých zdrojů ověřit, pokud by se však potvrdila, šlo by o jednu z nejkrvavějších událostí dva roky trvajícího povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Počet mrtvých "stále stoupá a dosáhl stovek", uvedla ve svém prohlášení Národní koalice sil revoluce a syrské opozice (NCSROF) se sídlem v Istanbulu. Ta pětidenní armádní ofenzivu označila za "strašlivý masakr na civilním obyvatelstvu".

V izraelských médiích se navíc objevily informace o tom, že Asadovy jednotky použily v bojích se vzbouřenci chemické zbraně.

"Podle našich zjištění použil (syrský) režim při řadě střetů jedovaté chemické zbraně, s největší pravděpodobností plyn sarin," citoval deník Haarec generála Itaie Bruna.

Počet mrtvých stoupá

Předměstí Dždidit al-Fadil, obývané převážně sunnity, dobyly vládní jednotky v neděli.

Už tehdy opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) uvedla, že zahynulo nejméně 80 lidí včetně žen a dětí a že počet mrtvých může dosáhnout až 250. Některé oběti prý byly popraveny.

Syrská státní média potvrdila, že v Dždidit al-Fadil se bojuje, o počtu obětí však neinformovala.

Ozbrojené síly vládnoucího režimu se snaží podle AFP za každou cenu zabránit povstalcům ve vstupu do Damašku a průběžně bombardují oblasti, jež rebelové v předchozích bitvách dobyli.

V občanské válce, která vypukla před více než dvěma roky, přišlo podle OSN o život odhadem na 80 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy