Bomba v Damašku zabila 42 lidí. Mezi nimi známého imáma

ČTK ČTK
21. 3. 2013 21:27
Sebevražedný atentátník se odpálil v mešitě zaplněné věřícími při večerní bohoslužbě
Imám Butí patřil k dlouholetým stoupencům prezidenta Bašára Asada (na snímku).
Imám Butí patřil k dlouholetým stoupencům prezidenta Bašára Asada (na snímku). | Foto: Reuters

Damašek - Dvaačtyřicet osob zahynulo při dnešním útoku sebevražedného atentátníka v mešitě Imán v centru Damašku a 84 dalších lidí bylo zraněno. Oznámilo to podle agentury Reuters syrské ministerstvo zdravotnictví. Mezi oběťmi je vysoce postavený muslimský duchovní, prorežimní sunnitský imám Muhammad Saíd Butí.

Butí, jemuž bylo podle agentury AP 84 let, byl imámem slavné damašské Ummajovské mešity a každý pátek pronášel ve státní televizi oficiální kázání.

Byl to dlouholetý stoupenec syrského prezidenta Bašára Asada, který jeho smrtí ztrácí jeden z mála zbývajících pilířů podpory v řadách většinových sunnitů, kteří proti Asadovi povstali a usilují o jeho svržení. Asad a jeho klan patří k menšině alávitů, což je odnož šíitského islámu.

Butí byl kontroverzní osobou od počátku povstání proti Asadově vládě, vedeného sunnity. Opozice ho zatracovala jako náboženskou hlásnou troubu podporující režim.

Nezapomnělo se hlavně na kázání, v němž Butí krátce po vypuknutí lidové revolty řekl Asadovi, že měl vidění, že Sýrie zažije "boží hněv", ale přežije.

V jednom ze svých pravidelných televizních kázání Butí označil opozici proti Asadovi za "vyvrhele". Svého postavení využíval také k výzvám, aby Syřané vstoupili do armády a pomohli Asadovi porazit jeho rivaly.

Podle syrské televize se sebevražedný atentátník vyhodil do vzduchu v damašské mešitě zaplněné věřícími při večerní bohoslužbě. Přesný počet zabitých ani zraněných při útoku není zatím znám, televizní záběry ale zprostředkovaly pohled na zraněné lidi a na těla ležící na zkrvavené podlaze mešity. Místo útoku uzavřela armáda, doprava v okolí se zastavila.

 

Právě se děje

Další zprávy