Asad viní Londýn ze šikany. V Sýrii dalších 200 mrtvých

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
3. 3. 2013 21:39
O policejní akademii se bojuje týden, povstalci ji měli obsadit
Ilustrační foto. Válka v Sýrii
Ilustrační foto. Válka v Sýrii | Foto: Reuters

Damašek - Při bojích o policejní akademii v severosyrské provincii Halab údajně zahynulo přes 200 lidí. Oznámila to s odvoláním na opoziční zdroje agentura AFP.

Podle britské zpravodajské televize BBC syrští povstalci velkou část této policejní instituce obsadili.

Opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) ještě předtím informovala, že na policejní areál ve městě Chán al-Asal zaútočili povstalci a že během neděle zahynulo 34 syrských vládních vojáků.

Útok se odehrál za úsvitu ve městě Chán al-Asal, které je označováno za poslední baštu provládních sil v provincii Halab. Šéf syrské opoziční koalice Ahmad Muáz Chatíb v neděli navštívil dvě čtvrti Halabu ovládané rebely.

Podle agentury AP šlo o první Chatíbovu návštěvu v tomto městě od listopadu, kdy stanul v čele opoziční Národní koalice sil revoluce a syrské opozice. Do Halabu se prý vydal zjistit, v jakých podmínkách žijí místní obyvatelé.

O místní policejní akademii rebelové s vojáky svádějí boje už déle než týden.

Syrský prezident Bašár Asad v ojedinělém rozhovoru s britským nedělníkem The Sunday Times dnes zdůraznil, že nehodlá odstoupit. Dále uvedl, že Sýrii neplánuje opustit a odmítl, že by se v konfliktu v zemi hrálo o jeho osobu a budoucnost. 

Naopak nařknul britskou vládu z "šikany" a "naivity" ve vztahu k Sýrii.

"Je dobře známo, že Británie hrála nekonstruktivní roli v našem regionu v mnoha otázkách po dekády, někdo by možná řekl, že po staletí. Problém s touto vládou je, že její povrchní a nezralý přístup jen zdůrazňuje tuto tradici šikany a hegemonie," uvedl například Asad v rozhovoru.

"Příliš velké nebezpečí pro mír"

Velká Británie v otázce Sýrie zastává standardní "západní" postoj. Podobně jako Česko uznává syrskou opozici jako legitimního zástupce syrských občanů, ale povstalce nevyzbrojuje.

Tento krok nicméně do budoucna nevyloučil britský ministr zahraničí William Hague. A v neděli ho potvrdil v reakci na Asadova slova v britském tisku, která označil za "bludy".

Podle Haguea Británie nemůže vyloučit, že zbraně syrským povstalcům v budoucnu poskytne. Situace podle něj "příliš ohrožuje mír a bezpečnost celého regionu, a tudíž celého světa, na to, aby byla ignorována".

Povstání proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada trvá téměř dva roky a podle odhadů OSN za tuto dobu v zemi zahynulo asi 70 000 lidí. Před konfliktem už ze Sýrie utekl téměř milion obyvatel; počet uprchlíků prý nyní dosahuje zhruba 40 000 denně.

 

Právě se děje

Další zprávy