Při útoku na iránské disidenty v Iráku umřelo šest lidí

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
9. 2. 2013 11:42
Další desítky lidí jsou zranění
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Bagdád - Pavděpodobně šest mrtvých a desítky zraněných si dnes v Iráku vyžádal raketový útok, který byl veden proti táboru íránských disidentů. S odvoláním na iráckou policii to uvedla agentura AP.

Podle zdrojů britské zpravodajské stanice BBC zahynulo v táboře Hurryia, bývalé základně americké armády, pět lidí.

Na tábor s civilisty pod ochranou OSN dopadlo nejméně 40 střel.

Íránská exilová organizace si prý také stěžovala, že jim bylo bráněno v odvozu raněných do nemocnci. Irácké úřady to ale odmítly s tím, že ranění byli okamžitě převezeni do nemocnic.  

Tábor je od loňska přechodným útočištěm pro asi 3100 příslušníků organizace Lidoví modžáhedové (MEK), jejíž exilové vedení sídlí v Paříži. Lidé v táboře čekají na to, že s pomocí OSN budou přemístěni někam do bezpečí v zahraničí.

Se Saddámem proti Íránu

Členové MEK žijí od 80. let v Iráku, s jehož dřívějším režimem Saddáma Husajna bojovali proti islámskému režimu v Íránu. Nová irácká vláda vedená islamisty ale udržuje úzké vztahy s Teheránem a požaduje odchod členů MEK, kterou označuje za teroristickou organizaci. Naopak Washington ji loni v září ze seznamu teroristických organizací vyškrtl.

K raketovému útoku proti oponentům teheránského islamistického protizápadního režimu se zatím nikdo nepřihlásil.

Speciální vyslanec OSN Martin Kobler požaduje rychlé vyšteření smrtelného incidentu.

Podle BBC měly být rakety vypáleny z oblasti na západ od Bagdádu, kde operuje šiítská organizace Badr, která má blízko z iránské vládě. 

 

Právě se děje

Další zprávy