Zeman má muslimy za nacisty, zadělává Česku na potíže

Martin Novák Martin Novák
29. 1. 2013 12:00
V arabských zemích se podle Insideru o Zemanových výrocích dobře ví, muslimové vyčkávají
Úryvek z předvolebního letáku, který na podporu Miloše Zemana zveřejnila Strana práv občanů - Zemanovci.
Úryvek z předvolebního letáku, který na podporu Miloše Zemana zveřejnila Strana práv občanů - Zemanovci. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - "Umírněný muslim je něco jako umírněný nacista." (...) "Nepřítelem je anticivilizace táhnoucí se od severní Afriky až po Indonésii. Žijí v ní na dvě miliardy lidí a financovaná je dílem z prodeje ropy, dílem z prodeje drog." (...) "Nevěřím, že jsou umírnění muslimové a radikální muslimové. Stejně jako nevěřím, že jsou jen umírnění a radikální komunisté. Jsou jen muslimové a komunisté."

Autorem těchto vět není redaktor nějakého fanatického serveru, ani ultrapravicový politik ucházející se o zvolení ve čtvrti, kde žije hodně přistěhovalců.

Pronesl je - během uplynulých dvou let - na různých fórech a vystoupeních nově zvolený český prezident Miloš Zeman.

Jeho výroky v pondělí připomněl deník Insider, který rovněž kontaktoval diplomata z jedné arabské země, který si přál zůstat v anonymitě. Potvrdil, že se o Zemanových prohlášeních samozřejmě ví a velvyslanectví o nich do svých států obšírně informovala. Několikrát se už o tom psalo i v arabském tisku.

"Je to problém a myslím, že zastupitelství arabských zemí se budou snažit získat nějaké vysvětlení, jaké jsou vlastně Zemanovy názory. Otázkou je, zda se bude takto vyjadřovat i jako prezident," uvedl na dotaz Insideru.

Předseda Islámské nadace v Brně Muneeb Alrawi řekl Insideru, že dříve čeští muslimové na Zemanovy výroky nereagovali, ale teď vyčkávají, co řekne dál: "Respektujeme výsledky voleb, ale jsem zvědavý, jak teď bude Miloš Zeman podávat ruku muslimským státníkům nebo diplomatům, když jsou to podle jeho teorie vlastně nacisté," říká Alrawi.

Čtěte celý článek v placeném deníku Insider:
Co dál řekli Insideru diplomaté? A jaké potíže může Česká republika s podobnými výroky mít?

 

Právě se děje

Další zprávy