Radikálové chtějí po pádu Asada v Sýrii islámskou vládu

ČTK ČTK
28. 12. 2012 21:20
Radikálové napojení na Al-Káidu dali svůj záměr najevo vůbec poprvé
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Damašek - Radikální skupina An-Nusra, která se přihlásila k řadě útoků během konfliktu v Sýrii, chce po případném pádu prezidenta Bašára Asada nastolit islámské vedení.

Radikálové, kteří jsou podle Washingtonu přímo napojeni na teroristickou síť Al-Káida v Iráku, dali podle agentury AFP tento svůj záměr najevo vůbec poprvé. Boje mezi povstalci a provládními silami v Sýrii pokračovaly i pátek.

"Po pádu režimu zůstane vakuum a vy se nacházíte na tom nejlepším místě k tomu, abyste ho zaplnili," prohlásil podle AFP ve zvukové nahrávce šéf organizace abú Muhammad Džulání. To, že moc po svržení Asadova režimu musí připadnout "mudžáhidům", prý v audiozáznamu zopakoval vícekrát.

Většinu členů An-Nusry podle AFP tvoří Syřané, jejími přívrženci jsou však i radikálové z jiných zemí. Skupina se přihlásila ke stovkám útoků a desítkám sebevražedných atentátů v Sýrii.

Při sérii pumových útoků v Damašku, které si také připsala na vrub, bylo v říjnu zabito na 50 lidí.

Protesty i proti emisarovi OSN

Během povstání v Sýrii bylo od loňského března podle exilové opozice zabito přes 45 000 lidí. Syrská organizace pro lidská práva (OSDH), která sleduje dění v Sýrii z Velké Británie, v pátek informovala o 14 mrtvých včetně žen a dětí při leteckém úderu syrských sil na město Safíra v provincii Halab.

Povstalci v pátek údajně zaútočili na vojenskou základnu Vádí Dajf v provincii Idlib na severozápadě země. Jde o poslední opevněné místo, které je v tomto regionu ještě v rukou armády.

Podobně jako každý pátek v minulých měsících v zemi demonstrovaly tisíce lidí. Hlavním heslem bylo uctít památku desítek obětí nedělního úderu na pekárnu.

Terčem protestů se však stal zvláštní emisar OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Brahímí. Ten hledá řešení syrské krize, ve svém nejnovějším návrhu na vytvoření přechodné vlády se ale nevyjádřil k osudu Asadova klanu.

Mnozí Syřané žádají Asadův pád a na některých transparentech stálo, že Brahímí chce "vrahu Asadovi vystavit potvrzení o nevinnosti".

 

Právě se děje

Další zprávy