Česko se nepřipojilo k dohodě o kontrole internetu

Martin Novák Martin Novák
14. 12. 2012 14:52
USA a evropské země odmítly ustoupit požadavkům Ruska, Číny a některých dalších zemí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Dubaj - Svět se podle očekávání nedohodl na budoucnosti regulace a ovládání internetu. Na konferenci Mezinárodní telekomunikační unie v Dubaji to dopadlo tak, jak se předpokládalo.

Blok Spojených států, Evropy, Austrálie a několika dalších zemí odmítl návrh, aby internet přešel pod správu a kontrolu OSN. Většina delegací naopak chce, aby se kontroly vzdaly Spojené státy.

V pátek odpoledne by dvoutýdenní konference měla skončit přijetím závěrečné deklarace, ale řada států se k ní nepřipojí. Do této skupiny patří i Česká republika.

Na změnu naléhaly hlavně Rusko a Čína. Chtějí, aby jednotlivé státy měly větší možnost ovlivňovat data, která sítí procházejí na jejím území.

Tady pomáhali na svět internetu. Projděte si fotogalerii

Ve čtvrtek většina delegací přijala příslušné prohlášení. Ani se nehlasovalo, protože návrh měl jednoznačnou většinu.

"Spojené státy jsou zarmouceny a mají pocit promarněných příležitostí, když musejí oznámit, že smlouvu v současném znění podepsat nemohou," uvedl šéf amerických vyjednavačů v Dubaji Terry Kramer.

Dubaj.
Dubaj. | Foto: Reuters

Američané tak dali najevo, že ať bude závěrečná deklarace jakákoliv, nepředají kontrolu Mezinárodní telekomunikační unii, která spadá pod Organizaci spojených národů.

Západní země se obávají, že změna by vedla k ohrožení svobody internetu.

To, že se Česko k dohodě nepřipojí, potvrdil agentuře ČTK šéf české delegace Petr Zeman. Podle něj jde o důsledek skutečnosti, že skupina arabských a afrických zemí prosadila požadavky na změny částí kompromisního textu návrhu nového Mezinárodního telekomunikačního řádu. 

"V závěru projednávání byly odstraněny či přeformulovány části textu, které byly pro nás významné především tím, že znemožňovaly jiný výklad ustanovení, popřípadě pojetí řádu jako celku," uvedl. Příkladem je podle něj odstranění textu, který výslovně uváděl, že tento řád se netýká přenášeného obsahu

V současné době má IP adresy, domény a DNS servery ve správě organizace ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Sídlí v Kalifornii, a ačkoliv přímo nespadá pod americkou vládu, koordinuje s ní svá rozhodnutí.

Za zachování současného stavu před konferenci mocně lobbovali například šéfové Googlu nebo jeden z tvůrců internetu Bonton Cerf.

 

Právě se děje

Další zprávy