NATO podpoří Turecko ve válce se Sýrií

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
9. 10. 2012 19:04
Při atentátu proti sídlu syrských tajných služeb bylo zabito či zraněno na sto lidí
Syrští povstalci zintenzivňují své útoky proti režimu prezidenta Asada
Syrští povstalci zintenzivňují své útoky proti režimu prezidenta Asada | Foto: Reuters

Damašek - Severoatlantická aliance je připravena podpořit Turecko, pokud se dostane do války se Sýrií. Prohlásil to v Bruselu generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen s tím, že NATO připravilo plány pro případnou obranu své nejvýchodněji položené členské země.

"Vytvořili jsme všechny nezbytné plány, abychom bránili a hájili turecké území," citovala Rasmussena agentura Reuters.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan varoval v úterý opětovně Damašek, že jeho země necouvne před válkou, "pokud bude přinucena jednat". Na turecké území dopadaly totiž v uplynulých šesti dnech opakovaně minometné granáty odpálené ze Sýrie.

Není ovšem zcela jasné, zda za ně mohou vládní síly nebo povstalci ze Svobodné syrské armády. Ta v posledních dnech zintenzivnila své útoky proti režimu prezidenta Bašára Asada.

"Asad se drží na nohou jen s pomocí berlí," uvedl s ohledem na nynější ofenzivu rebelů předseda turecké vlády. "Když berle odpadnou, bude to znamenat jeho konec."

Při sebevražedném atentátu na areál syrské tajné služby na okraji Damašku v noci na úterý zahynulo nebo bylo podle opozice zraněno na sto lidí. K útoku se přihlásila radikální skupina An-Nusrá. Těžké boje jsou hlášeny i ze středosyrského Homsu a z provincie Idlib na severu země.

Komplex výzvědné služby syrských vzdušných sil se nachází na předměstí Harasta asi deset kilometrů severovýchodně od Damašku a slouží také jako věznice. Opozice tvrdí, že jeho zaměstnanci měli zásadní podíl na potlačování syrského povstání vládními silami.

31 tisíc mrtvých

Podle opozičních aktivistů bylo na místě nejméně 100 zraněných a mrtvých. Většina z nich patřila k bezpečnostním silám. Státní sdělovací prostředky oficiální bilanci nepřinesly. Policisté a vojáci oblast uzavřeli a na silnice vedoucí ke komplexu byli rozmístněni odstřelovači.

Naposledy se opozici podařil velký útok na bezpečnostní síly v červenci. Zahynul při něm tehdy ministr obrany a další dva vysocí bezpečnostní činitelé.

An-Nusra v prohlášení uvedla, že před velitelstvím rozvědky bylo odpáleno auto s devíti tunami výbušnin. O necelou půlhodinu později pak skupina odpálila tunovou nálož schovanou v sanitce a následovala palba mezi jejími bojovníky a vojáky. Boje se rozšířily do dalších částí Harasty a vojsko při nich použilo minomety i těžké zbraně.

An-Nusra, která má blízko k teroristické síti Al-Káida, se již dříve přihlásila k četným útokům spáchaným v Sýrii, mimo jiné k nedávné sérii pumových útoků v Damašku, které usmrtily na 50 lidí.

Protivládní povstání v Sýrii si za 18 měsíců podle opozice vyžádalo nejméně 31 000 mrtvých.

 

Právě se děje

Další zprávy