Vraždila Al-Káida? Velvyslanec USA zemřel 11. září

Radim Klekner Radim Klekner
13. 9. 2012 10:02
Spojené státy vyslaly kvůli vraždě ambasadora k libyjským břehům dva torpédoborce
Vrak auta před vypáleným konzulátem USA v Benghází
Vrak auta před vypáleným konzulátem USA v Benghází | Foto: Reuters

Benghází - Původně to vypadalo jen jako spontánní akt radikálních islamistů, rozvášněných filmem hanícím proroka Mohameda. Teď ale americké tajné služby útok proti konzulátu USA ve východolibyjském Benghází, při němž zahynul velvyslanec Chris Stevens a tři další zaměstnanci zastupitelství, přehodnotily.

Tvrdí, že byl předem dobře naplánován a že za ním mohla stát Al-Káida.

Podezřelým je už fakt, že se odehrál 11. září, tedy jedenáct let po útocích proti Světovému obchodnímu středisku v New Yorku. A že při něm byly použity raketomety odpalované z ramene, které spontánně shromáždění demonstranti zpravidla nenosí běžně u sebe.

"Akce byla provedena plánovaně, byla koordinovaná a dobře zorganizovaná," citovala agentura Reuters předsedu sněmovního výboru pro tajné služby Mika Rogerse.

Smrt amerického velvyslance, první od roku 1979, okamžitě využil v předvolebním boji kandidát Republikánské strany Mitt Romney, který prezidenta Obamu obvinil ze "slabosti" s tím, že špatně hájí zájmy USA v zahraničí. Obama útok odsoudil a nařídil, aby byla posílena vojenská přítomnost USA v dané oblasti.

Americká vlajka na půl žerdi. Bílý dům drží smutek za diplomaty zabité v Libyi.
Americká vlajka na půl žerdi. Bílý dům drží smutek za diplomaty zabité v Libyi. | Foto: Reuters

První zprávy přitom hovořily o tom, že budova konzulátu byla při útoku prázdná. Mrtvý velvyslanec byl nalezen až ve středu v městské nemocnici, kam byl ve zmatcích provázejících zásah hasičů převezen poté, co se nadýchal kouřových zplodin. 

Protesty v Káhiře a Tunisu

Vojenské námořnictvo již vyslalo k libyjským břehům torpédoborce Laboon a McFaul. Obě plavidla jsou vybavena střelami s plochou dráhou letu Tomahawk, které Spojené státy použily loni při vzdušné kampani NATO vedené proti režimu svrženého diktátora Muammara Kaddáfího.

V Benghází zajišťuje bezpečnost zbývajících amerických občanů, kteří se zdržují ve městě, padesát příslušníků americké námořní pěchoty. Do města, které bylo během povstání proti Kaddáfímu baštou protivládních sil, míří také speciální vyšetřovatelský tým FBI.

Benghází se přímo hemží zbraněmi a v posledních měsících byla ve městě zaznamenána série vražd s nejasným pozadím. Už v červnu explodovala nedaleko zastupitelství USA bomba nastražená zjevně islamisty.

Budova ale byla nedostatečně střežena. Stráž tvořili čtyři libyjští policisté a na pozemku byly nainstalovány pouze čtyři bezpečnostní kamery.

Konzulát po útoku hořel.
Konzulát po útoku hořel. | Foto: Reuters

"Tato země je v přerodu a každý ví, že jsou zde extremisté," řekl deníku The New York Times libyjský politik Fathí Bádža.

Předseda nově zvoleného libyjského parlamentu Jusíf Magariáf se už Spojeným státům za smrtící útok oficiálně omluvil a slíbil, že se bezpečnostní opatření u zahraničních misí zlepší.

Nejasné je zatím to, zda útočníci dav protestující proti filmu před konzulátem pouze využili, či zda demonstraci také zorganizovali.

Z válečných lodí, jež Spojené státy udržují ve Středozemním moři, chce teď velení námořnictva vyslat bezpilotní letouny, aby se pokusily přijít na stopu islamistům, kteří stojí za útokem. 

Situace se v souvislosti se snímkem amerického režiséra židovského původu Sama Bacila přiostřila také v Egyptě a Tunisku. Před americkým velvyslanectvím v Káhiře demonstrovaly v noci na čtvrtek stovky rozhořčených muslimů, kteří na budovu zastupitelství házeli kameny.

Zasahovat musela policie také před velvyslanectvím USA v Tunisu, před kterým se shromáždily asi tři stovky osob.

 

Právě se děje

Další zprávy