Bratrovi Asada utrhl výbuch nohy, šíří se Sýrií

Martin Novák Martin Novák
15. 8. 2012 17:00
Organizace islámské konference se ve středu na svém summitu chystá Sýrii vyloučit
Mahír Asad na archivním snímku.
Mahír Asad na archivním snímku. | Foto: wikimedia

Damašek - Sýrií se šíří zprávy, že další klíčový představitel režimu prezidenta Bašára Asada je v kritickém stavu.

Prezidentův mladší bratr Mahír, který má velký vliv v ozbrojených silách, velí elitní 4. obrněné divizi a podle některých analytiků má ve skutečnosti větší moc než sám prezident, údajně leží v nemocnici, když přišel o obě nohy.

Mělo se tak stát při výbuchu 18. července, kterým spolupracovník povstalecké Svobodné syrské armády v Damašku zabil další důležité představitele režimu, včetně Asadova švagra a šéfa rozvědky Asífa Šavkáta i ministra obrany Daúda Rádžhu.

Povstalci tvrdí, že podle jejich ověřených informací byl Mahír Asad tehdy těžce zraněn a bojuje o život.

Pětačtyřicetiletý Mahír je považován za největšího radikála režimu ve smyslu tvrdého potlačení opozice. Má pod kontrolou i republikánskou gardu, což je nejlépe vyzbrojený a vycvičený oddíl, který brání prezidenta a režim.

Syrská 4. obrněná divize loni v březnu zažehla povstání, když ve městě Dará obklíčila demonstranty a začala do nich střílet.

Informaci o jeho těžkém zranění přinesl saúdskoarabský deník Al-Vatan. Odvolal se na rozhovor s ruským náměstkem ministra zahraničí Michailem Bogdanovem.

Ruské ministerstvo zahraničí to později dementovalo, ale podle saúdského listu to Rus prohlásil takzvaně "off-record". Tedy nepřál si, aby byl citován. Deník také zveřejnil zvukový záznam jeho slov.

Rusko je spolu s Íránem spojencem Bašára Asada a je pravděpodobné, že podrobné informace o dění v nejvyšších sférách režimu má.

Smrt Mahíra Asada by pro režim byla dalším těžkým úderem a prezident by po švagrovi Asífu Šavkátovi ztratil už druhého příbuzného.

Ve středu rebelové znovu zaútočili v centru Damašku na armádní budovu, kde se podle nich konala porada velících složek vládních sil a milicí věrných prezidentovi. Zatím jsou hlášena jen zranění, ale exploze otřásla i okolními domy a z místa stoupá hustý dým.

Tvrdé boje pokračují v několika městech. V Homsu se povstalci snaží útoky na armádní stanoviště prorazit obklíčení části města, které trvá už přes dva měsíce.

Opozice oznámila, že vládní letoun bombardoval město Azáz u hranice s Tureckem a o život přišlo třicet civilistů.

Mezitím zřejmě prezident Asad dostane další diplomatickou ránu. Po Lize arabských států se chystá Sýrii vyloučit kvůli represím a brutalitě vůči civilistům také Organizace islámské konference. Seskupení sdružující 57 zemí světa, ve kterých převládá muslimské obyvatelstvo.

Zástupci organizace zasedají na summitu v Mekce a většina členských států je pro vyloučení Sýrie, ačkoliv Írán mocně lobbuje za to, aby Damašek členem zůstal. Sýrie každopádně svoji delegaci do Mekky nevyslala.

Americké ministerstvo obrany ve středu Írán obvinilo, že jeho podpora Asadova režimu není jen diplomatická nebo ekonomická. Íránští příslušníci speciálních sil Al-Kuds podle něj v Sýrii cvičí milice, které bojují na straně režimu.

 

Právě se děje

Další zprávy